Da den danske forsvarsindustri onsdag og torsdag i sidste uge havde sat hinanden stævne til sit årsmøde, var festmiddagens gæstetaler den britiske ambassadør til Danmark, Vivien Life. Og hun havde ét krystalklart budskab:

”Danmark bør købe Typhoon,” slog ambassadøren fast i sin tale med henvisning til Eurofighter Typhoon-kampflyet, der som bekendt er med i den danske kampflykonkurrence.

For selvom UK selv har købt F-35 og selvom britiske BAE Systems er en af de primære underleverandører til F-35, så er det Eurofighter, som den britiske regering helst ser vi køber. Dele af flyet bliver nemlig bygget i Storbritannien. Og arbejdspladser er det stærkeste kort.

Ikke mindre end 330 mænd og omkring 20 kvinder hørte oplæg, netværkede og snakkede business i Industriens Hus i København fra onsdag middag til torsdag ved middagstid. Onsdag eftermiddags store samtaleemne var nytkampfly.dk’s artikel fra onsdag morgen om hvordan hovedsponsoren Lockheed Martin havde fået forhindret, at man på konferencen skulle snakke om vedligeholdelse af de nye fly. Onsdag aften var samtaleemnet en politisk debat onsdag eftermiddag, som kørte en anelse af sporet.

Sent onsdag aften begyndte snakken i baren at gå om det debatindlæg, som syv danske forsvarsvirksomheder havde i Politiken torsdag. Og torsdag formiddag peakede det med avisen liggende lige ved siden af kaffemaskinen, så alle kunne læse det. Da messestandene var pakket ned gik nogle af os ind ved siden af på Tivoli Slottet til det arrangement om vedligeholdelse, som Boeing havde stablet på benene som modsvar til at det ikke var på dagsordenen ved årsmødet.

Imens var der angiveligt rivegilde ved eftermiddagens bestyrelsesmøde i Forsvars- og Aerospaceindustrien i Danmark (FAD). Det skyldtes indlægget i Politiken, hvor bestyrelsesmedlem og tidligere FAD-formand, Jan Falck-Schmidt, var en af afsenderne. Han blev mødt med stor kritik – og svarede igen.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

11 Comments for this entry

 • Henrik Andersen siger:

  Jamen selvfølgelig skal Danmark købe Eurofighter af hensyn til britiske arbejdspladser…

 • tomp siger:

  Ikke alene på grund af Engelske arbejdspladser, også grundet en ekspansion af danske arbejdspladser med op til 5-7000 stk ( incl.maintenaence ) ved Airbus Industries generelt.

  Og forståeligt nok havde LM som hovedsponsor ved konferencen, frabedt sig drøftelser af Nyt Kampfly til DK, da LM -INTET -INTET har at tilbyde i den retning andet et haltene projekt som ikke er,og bliver vel aldrig færdigudviklet nemlig FS-35 FLYING SCANDAL, or nearby flying JSF ( Joint Scandal Fighter ) F-35.

  Nu er det jo næsten fastslået at pladsen som topfavorit er blegnet, selvom Eurofighter, “kun” deltager nu med yderst reduceret kraft og kun pr. E-mail. Men det kan også indikere, at favoritpladsen er overtaget af AIRBUS, ligesom de er førendene på civil luftfartsside.
  god Søndag Tom.P

 • leif liltorp siger:

  Ja Tomp.Sådan

 • Henrik siger:

  @top
  Enig et langt stykke hen ad vejen.
  Men uanset hvor stor fiasko F-35 er og hvor lidt LM tilbyder, så står F-35 stadig som favorit. Fordi politikkerne ikke tør tage en beslutning der kunne støde forholdet til USA.

 • Henrik siger:

  Undskyld jeg mente tomp ikke top

 • Jan Nielsen siger:

  Hvor ville det være dejlig, hvis der kom en fornyet budrunde, hvor alle kandidater skulle enten give modkøb, eller fritages derfor. Så kunne det blive skægt at se om franskmændene ville byde ind. Deres fly er jo også battle proven. Både over Libyen og Syrien har de vist deres værd.

 • UR siger:

  Arbejdspladser er da vigtigt for samfundet i almindelighed, forholdet til USA selvfølgelig også af største vigtighed. Jeg mener dog fortsat, at det vigtigste når vi(forhåbentlig engang?)skal købe nye kampfly må være flyets evne til at løse de opgaver vi har behov for fly til at løse!? Disse andre forhold må være underordnede (ikke ligegyldige, men i ordets bogstavelige forstand)

 • Anders Thomsen siger:

  Danmark skal ikke købe kampfly for at give industistøtte til hverken Terma, BAE eller Lockheed Martin. Vi bør købe det fly hvor vi får mest duelighed for pengene. Ingen af kandidaterne er specielt gode hvad det angår, men Eurofighter er da bestemt et bedre bud end det elendige, fejlbehæftigede og ekstremt dyre F-35.

 • CP siger:

  http://nyheder.tv2.dk/udland/2016-02-15-generalmajor-besvimer-under-pressekonference-i-pentagon

  Kommentaren 38 sekunder inde er fuldstændig priceless!
  Generalen har det i øvrigt godt igen.

 • tomp siger:

  Dejligt med “klarsynede” og professionelle kommentarer herover.

  Tak skal I have, Tom.P

 • jenoghen siger:

  @CP. Den replik er jo priceless. Men det er jo kun det samme som sker med de lande, der køber flyet. Der taber økonmien også vejret efter en hård omgang influenza. 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *