Overskriften på dette indlæg er det spørgsmål, som nytkampfly.dk’s redaktør i øjeblikket får flere gange om ugen fra høj såvel som lav. Jeg ved det dog ikke præcist, men lad os se på hvornår det måske kunne være.

Lad os først lige ridse det forventede forløb op. Først fremlægger regeringen beslutningsgrundlaget sammen med sin anbefaling af flytype og antal samt et bud på hvordan købet skal finansieres. Så venter en stor, herlig og skøn offentlig debat, sådan som forsvarsminister Peter Christensen har stillet os i udsigt. Parallelt med det, vil forsvarsforligskredsen have en række af møder, hvor man kan få afklaret usikkerheder, få svar på detaljespørgsmål og få embedsmændene til eventuelt at producere nye beregninger indtil politikerne er trygge ved at træffe et typevalg. Et forløb, som vil tage mindst en måned og med stor sandsynlighed mindst to måneder.

Hvornår kunne man så tænke sig, at regeringen vil skyde processen i gang ved at fremlægge beslutningsgrundlag og indstilling? Lad os se på fire muligheder:

Marts
Få dage før jul meddelte forsvarsministeren, at regeringen først til foråret er parat til at fremlægge. En mulighed er derfor, at man er hurtigt ude af boksen og smider beslutningsgrundlag og indstilling på bordet allerede i de første forårsdage og -uger. På den måde kan man tage flere måneders debat og forligskredsforhandlinger og så have et typevalg inden sommerferien. Mandagens udmeldinger om behovet for et vist antal fly, kunne faktisk tyde på, at ministeren så småt er ved at varme op til debat, forhandling og typevalg. Med mit kendskab til den her konkurrence gennem mere end otte år, så tror jeg dog ikke meget på dette scenarie, medmindre jeg undervurderer den nye ministers handlekraft og evne til at få finansieringen forhandlet hjem hos finansministeren – som forsvarsministeren i forrige weekend havde med til Irak for at besøge de danske soldater. Det er vist første gang en finansminister har været på sådan en tur.

Maj
Til maj fremlægger regeringens udenrigspolitiske granskningsmand, ambassadør Peter Taksøe-Jensen, sit bud på en ny fremtidig dansk udenrigspolitik. Og som vi har været inde på tidligere, så ville det virke mærkeligt at træffe en investeringsbeslutning med så stor udenrigspolitisk signalværdi som kampflyindkøbet, umiddelbart inden man ved hvad ens fremtidige udenrigspolitik skal være.

Derimod giver det rigtig god mening at bruge Taksøe-Jensen rapporten som springbræt til at træffe et typevalg. Hvis han peger på, at Danmark stadig bør behage Washington ved at deltage i internationale missioner, så kunne det bruges som argument for at vælge F-35. Hvis han i stedet anbefaler, at Danmark orienterer sig mere mod Europa fordi USA’s fokus fremover vil være i Stillehavsregionen, så ville det kunne bruges som argument for at vælge Eurofighter. Hvis han samtidig kommer frem til, at Arktis og Østersøregionen bliver vores vigtigste fokusområder, så kunne det også tale for den to-motorede dogfighter Eurofighter.

En fremlæggelse medio/ultimo maj kunne derfor være en mulighed. Dermed holder man løftet om foråret. Til gengæld får man en offentlig debat henover sommerferien med fare for at den løber af sporet mens politikerne er på ferie. Da forligspartierne i høj grad har forsømt at forklare befolkningen hvorfor vi skal have nye kampfly, så skal der ikke meget til for at kampflymodstanderne får den uoplyste befolkning over på sin side. Det skaber røre i baglandene hos SF, Socialdemokratiet og de radikale, så forsvarsordførerne ender med at tage baglandets synspunkter med til forhandlingsbordet. Så har vi balladen og det hele ender et helt andet sted end regeringen ønsker sig. Consider yourself warned.

Sensommer/efteråret 2016
Personligt tror jeg mere på endnu en lille udsættelse i løbet af foråret og så en proces henover sensommeren, hvor den offentlige debat nemmere kan styres. Men det er nok fordi jeg har oplevet så mange udsættelser, at jeg nærmest er holdt op med at tro på, at der nogensinde kommer en beslutning 🙂 Men en dag sker det jo.

2017 –
Endelig er der det scenarie, som stadig flere frygter stadig mere og mere. At flygtningestrømmen vender det hele på hovedet og gør, at bliver svært at finde nye penge, som kan tilføres forsvarsbudgettet. For uden nye penge til kampflyindkøbet, så skal der sandsynligvis skæres kraftigt andre steder i forsvaret. Og så vil det mest logiske være at gøre kampflybeslutningen til en del af forhandlingerne af et forsvarsforlig for 2018-2021 i efteråret 2017. Så bliver kampflyindkøbet en del af den samlede sammenstrikning af fremtidens danske forsvar. Og så giver det mulighed for at træffe beslutningen i en mindre kreds end den nuværende store forsvarsforligskreds, hvor alle skal være enige. Hvis SF og de radikale ikke er en del af næste forsvarsforlig, så kunne man argumentere for, at det ville blive lettere at nå til enighed om flytype og antal.

Nu må vi se. Personligt tror jeg på andet halvår i år, men jeg kan ikke udelukke, at en handlekraftig forsvarsminister vil holde løftet om at fremlægge beslutningsgrundlaget i foråret og ikke er bange for at tage debatten henover sommeren. Måske fordi man i regeringen for så vidt ikke føler særlig meget for indkøbet og godt kan leve med et stort kompromis, hvor vi får få fly og ikke nødvendigvis det bedste fly eller det fly, som regeringen anbefaler.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

10 Comments for this entry

 • kurt. siger:

  Vi er jo en del der håber på et nyt udbud. Kan man bruge noget der er skrævet for 10-12 år siden, til noget nu.
  De fly der er inde nu, er det dem der også vil være der. Hvis der kom et nyt udbud.
  Ved godt at tiden går og vores F-16 er gamle.
  Hvis politikerne får fingeren ud, behøver der ikke gå 10 år igen.

 • Johannes Sebastian siger:

  Køb dog nogle nye F-16, det er et genialt fly og vi kan genbruge al træning, personale, værktøj, udstyr osv. osv.
  I værste fald har vi købt os noget tid, imens de gamle flyskrog løbende tages ud af drift!
  Kan vi evt. re-fitte de gamles udstyr på nye skrog? Det er jo ikke fordi udstyret ikke duer, der er udelukkende tale om maks.-flyvetimer på skroget (som jeg forstår det).

  Og så kan vi udskyde købet af F-35, indtil det er afprøvet. Lad dog amerikanerne drifte flyet inden vi køber det – hvis det er lige så godt som F-16 så har vi 40 år til at købe det (!) 🙂

 • tompetersen siger:

  Godt og gennemarbejdet header af den gode redacteur.

  OG jeg synes også at det lugter af sensommeren.

  MEN P.C har før bragt overraskelser og lynhurtige beslutninger til torvs, som holder vand og vel fornuftige.

  De allerbedste hilsner Tom Petersen

 • Kenneth siger:

  @ Johannes Sebastian

  “Køb dog nogle nye F-16, det er et genialt fly og vi kan genbruge al træning, personale, værktøj, udstyr osv. osv.

  I værste fald har vi købt os noget tid, imens de gamle flyskrog løbende tages ud af drift!”

  Sett under rådande omständigheter så är det nog en rätt god idé faktiskt. Inte den ultimata lösningen men en god kompromiss för x antal år framåt i väntan på att de “mörka molnen ska skingras”.

  Det är samma lösning som Australien vidtagit. För att det som det ser ut nu och köpa F-35 är kvalificerat vansinne. Alla parter vet det även om vissa väljer att blunda för fakta. Den här affären är inte som att köpa in några tiotal bilar till kommunen…

  Jesus Christ, det hela är en enda stor fars, rent horribelt för att tala klarspråk!!! Jag kan gott förstå att politikerna förhalar och förhalar beslutet. För vem vill, sett i historiens ljus, få så mycket skit om de bestämmer sig för F-35. Det är så många som talar sig varma för att inköpspriset på F-35 ska gå ner. Om jag är rätt på det så ligger kostnaderna för underhåll, bränsle, flygtimmar med mera på två tredjedelar av inköpspriset. Och det är ingen engångskostnad!

  Och så är det den här “lilla” detaljen med att få bukt med alla barnsjukdomar. För de kommer inte att vara lösta än på många år… Vem kommer förresten att få stå för kostnaderna att “lappa och laga” de plan som redan är byggda med “inbyggda” fel???

 • Kenneth siger:

  I nästa månad, den 18 maj, så kommer Saab att avtäcka Gripen NG i Linköping. Ska bli intressant att se vad de har att komma med.

  http://www.gripenblogs.com/Lists/Tags/Tag.aspx?TagId=11&Name=Gripen+E%2FF

 • E. Petersen siger:

  Tingene kan ændre sig hurtigt

  Ender “Gyllegate” i et valg bliver det nok først i 2017

  og hvem tør så tage en beslutning om dette brandvarme emne i størrelsesordnen 90+ milliarder kr. over de næste årtier når et par fejlkalkulationer på miljøbelastningen fra landbruget måske ender i en form for ministerfyring.

 • CP siger:

  Og så overvej lige hvis RV kommer i regering igen..
  Jeg tror roligt vi kan sætte et par måneder mere på tælleren.

 • Dan siger:

  Når Skat kan smide over 12 milliarder ud i kloakken, uden at det har konsekvenser for hverken embedsmænd eller politikere, så er jeg 100% sikker på at finansieringen af nye kampfly aldrig vil blive et issue, når der engang skal træffes beslutning om ovenstående.

 • kurt. siger:

  Så lad os få et valg.
  Hvis RV kommer med i regering igen, så får vi måske et nyt udbud. Hvor der kommer de rigtige fly med.

 • Johnsson siger:

  Ni har klarat er utmärkt med ett enmotorigt F16. Byt detta mot ett antal Gripen och håll en dörr öppen mot F35… tills alla inser att detta vansinne kommer brytas precis som F22 gjorde. USA kommer stanna vid max 750 F35 och priset bli horribelt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *