Debat

År ét: Schlütersk Fogh

Koncentrat af lederen "Det første år" i Berlingske, 17/11-02 om regeringens første leveår.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
På onsdag er det ét år siden, vælgerne fejede socialdemokrater og radikale ud af ministerkontorerne og sikrede landet en ny ledelse. Oven i købet med det største flertal i de seneste to grundloves tid bag en borgerlig regering.

Regeringen lagde ud med at holde de løfter, den havde givet i valgkampen. Ikke noget vælgerne var forvænt med, da statsministeren hed Poul Nyrup Rasmussen. Lad os blot mindes garantien for efterlønnen. Regeringen scorer derfor også pæne karakterer alene på at holde, hvad den lovede i opposition. Formentlig en afgørende grund til, at flertallet fra november sidste år ifølge samtlige meningsmålinger er intakt.

Blandt andet fordi man hurtigt fik gennemført den lovede integrationspakke med strammere regler på udlændingeområdet, indfriede tilsagnet om de fornødne midler til at nedbringe ventelister på sygehusene og sikrede bedre omsorg til ældre. Desuden har man fastholdt det besværlige skattestop, rationaliseret i centraladministrationen, ikke mindst Miljøministeriet, og nedbragt Danmarks bidrag til ulandene, hvor vi nu risikerer at dumpe fra 1. pladsen til 2. pladsen. (...)

Selv om Fogh har en fortid som ideolog, har han vist sig som pragmatiker af næsten Poul Schlütersk støbning. Kursen er borgerlig-liberal, men tempoet er adstadigt. Målet er tydeligt at fastholde de trætte socialdemokratiske vælgere, der 20. november søgte ly i den borgerlige lejr, ved at fremstå som velfærdsstatens og tryghedens beskytter. Men selv om de fleste vil kunne acceptere nødvendig realpolitik, vil der også være en del i de to regeringspartiers kernebagland, som højlydt vil kræve en tydeligere forskel til Nyrup-Jelved-regeringen. Endnu er kritikken ikke markant brudt ud. Men det vil den gøre, hvis viljen til forandring nedtones yderligere.

Fogh har sammen med den konservative leder Bendt Bendtsen håndteret de to partiers konkurrenceforhold gensidigt loyalt, og det gør konflikterne sjældne. Og med skoleforlig og arbejdsmarkedsforlig har regeringen vist, at den kan håndtere et bredt samarbejde.

Alt i alt et godt første år for VK-regeringen og statsministeren. Men også en forventning hos mange om, at de hjemlige samfundsvisioner efter EU-formandskabet igen vil blive sat på dagsordenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00