Landbrug kræver kompensation

Landboforeningerne kræver kompensationer, hvis jordbruget begrænses af naturhensyn. S afviser tanken, mens SF mener, det er o.k., at landmændene får penge for at pleje natur.
EUs direktiver om beskyttelse af naturen kan betyde, at hensynet naturen nogle steder i landet bliver vigtigere end hensynet til intensiv svineproduktion og planteavl. Det vurderer næstformand i Landboforeningerne, Henrik Høegh.

"Efter at vi har nærlæst direktiverne, er vi forberedt på, at der på sigt vil være landmænd, som får pålæg om at ændre produktionen, så den er mere skånsom over for naturen. Men i så fald har de berørte landmænd en hævdvunden ret til at få økonomisk kompensation for produktionstabet. Det kan for eksempel ske gennem frivillige aftaler eller gennem ekspropriationer," siger Henrik Høegh.

Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) vil ikke lægge navn til, at landmænd skal gå nedenom og hjem, fordi de skal skåne naturen. "Det vil være naturligt, at bruge landbrugsstøtteordningerne til at kompensere tab for landmænd, der berøres af arbejdet med at sikre en bedre beskyttelse af naturen," siger Hans Christian Schmidt. Den tanke afviser Socialdemokraternes miljøordfører Pernille Blach Hansen.

"Landbruget er det eneste erhverv, der skal have penge for at skåne naturen. Landmændene får støtte til at dyrke jorden, og de skal også have støtte til at lade være. Det er ikke rimeligt, at landmændene skal have penge for ikke at skade naturen," siger Pernille Blach Hansen.

Dokumentation
null

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00