Otte år med kampflyskriverier

28. december 2015

I dag for otte år siden skrev en ung mand disse vise ord på sin personlige blog:

“(…) i det nye år vil jeg (…) stille radaren ind på det køb i 30-40 milliarders klassen af nye jagerfly, som rykker nærmere og nærmere for vores lille nation. For det er bestemt en sag, der kommer til at trække overskrifter og skabe debat i det kommende år frem mod den endelige beslutning i foråret 2009. Og som sagtens kunne bære at have sin egen weblog. Jeg vil dog nøjes med at parkere indlæggene under label’en “jagerfly”.”

Foråret 2009… Ja, den lader vi lige stå et øjeblik. Det samme med 30-40 mia. kroner og en weblog om kampflyindkøbet…

Men det var jo rigtig nok. Den gang var planen at træffe et typevalg i 2009 om køb af 48 fly(!).

Med ordene fra for otte år siden i baghovedet, så er det måske en anelse risikabelt at forudsige, at vi får et typevalg i løbet af de næste 12 måneder. Jeg vover dog alligevel pelsen og forudser et typevalg af allerhøjest 24 fly inden 28. december 2016. Nu er det skrevet. Så kan vi om et år se, om jeg fik ret denne gang.

Indlægget fra 28. december 2008 var i øvrigt ikke det første jeg skrev om kampflyindkøbet. Emnet havde været oppe tre gange før i november 2006 (her og her) og i september 2007. Men det er dagen i dag for otte år siden, som jeg betragter som startdatoen for den kontinuerlige dækning af indkøbet. I oktober 2010 flyttede skriverierne fra andreaskrog.dk til nytkampfly.dk. I januar 2012 blev jeg professionel kampflyblogger og de kampflyrelaterede aktiviteter udgør i dag omkring 50 procent af min omsætning. Det havde jeg sgu ikke lige troet for otte år siden…

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

2 Comments for this entry

 • CP siger:

  Tillykke med jubilæet, og tak for et vigtigt indspark i debatten.

  Hvad skal du så lave når valget er truffet?

  Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til er 24 for lidt, især hvis man ser på hvordan vores nuværende fly er blevet nedskrevet i løbet af levetiden. Men, man må jo massere det hele lidt hvis man vil have det dyreste.

  Det har sandelig være en lang rejse, måske også lige lang nok. Lad os håbe der snart kommer noget konkret på bordet.

  Godt nytår.

 • Ole siger:

  Bare rolig der kommer flere investeringer, efter at der har være sparet i mange år.

  T-17 supporter er et træningsfly og forbindelsesfly og de er nu 42 år gamle. Jeg var til et foredrag omkring 99-00, og her var planen, at de skulle udfases i 2008. Men de bliver ikke nævnt før, at pengene til nye kampfly er bevilliget. En simulator kan ikke bringe folk fra et sted til et andet sted, og en videomøde kan ikke altid anvendes.
  Samt vedligeholdelse flyvning er stadig påkrævet.

  Så kan man også spørge sig selvom, hvornår tiden er inden til et større UAV systemer, og til luftværn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *