Canada udelukker ikke F-35

24. december 2015

Den canadiske regering bløder nu op på sine udmeldinger og udelukker ikke, at F-35 kan være med i den kampflykonkurrence, som landet så småt er gået i gang med at forberede.

I valgkampen op til det canadiske valg i oktober sagde de liberales leder Justin Trudeau – der endte med at vinde stort og blive landets nye premierminister – at han og de liberale ikke ville vælge F-35 som landets nye kampfly som erstatning for landets 77 aldrende F-18 Hornet fly. Og at man ikke ville tage F-35 med i overvejelserne, når man søsatte en kampflykonkurrence i stil med den danske.

”(…) there are a wide number of very credible, serious aircraft out there who can bid for that and be respectable and responsible replacements for the CF-18s instead of the F-35s,” sagde Justin Trudeau blandt andet i valgkampen.

Canada har ellers været med i F-35 programmet siden 1997 – ligesom Danmark – og i 2010 annoncerede den daværende Harper-regering, at man ville købe 65 F-35’ere uden at afholde en egentlig konkurrence. Den plan forkastede Trudeau fuldstændig med sine bastante udmeldinger i valgkampen.

Nu lyder der imidlertid lidt mere mildere toner fra Trudeau-regeringens forsvarsminister Harjit Sajjan. Ved en telekonference fornylig indikerede han, at den nye regering ikke aktivt ville blokere for at F-35 deltog i en kommende kampflykonkurrence.

“The question always comes up about whether it’s F-35 or another type of aircraft, This is not about the F-35. My mandate and my role is about replacing the F-18,” sagde Harjit Sajjan via en telefonforbindelse fra Irak.

Det bliver af canadiske og internationale medier udlagt som om, at canadierne holder en dør på klem for F-35. Uden at kende udbudsreglerne i Canada, så må man desuden formode, at det ikke er lovligt på forhånd at ekskludere nogle fra at deltage medmindre der er objektive krav. Man kunne eksempelvis opstille et krav om at de deltagende kandidater skal have to motorer – ligesom F-18 Hornet-flyene har det. Så har man på lovlig vis udelukket F-35.

I midten af november – under en måned efter parlamentsvalget – startede de tre første medarbejdere i det “Future Fighter Capability”-programkontor, som skal stå for evalueringen af kandidaterne i den kommende canadiske konkurrence. For to år siden bad Canada interesserede kampflyproducenter om at sende canadierne uforpligtende oplysninger om deres fly. Her valgte svenske SAAB ikke at sende en brochure over Atlanterhavet med informationer om deres Gripen-fly, da de mente, at F-18E/F Super Hornet var så stor favorit, at det var spild af tid at deltage. Om det stadig er holdningen hos svenskerne ved vi ikke. Men mon ikke Eurofighter og franske Rafale godt gider tage kampen op mod F-18E/F og måske også F-35. Spændende bliver det i hvert fald. For måske kommer canadierne rent faktisk frem til, at F-35 er de andre fly overlegen. Så må vi se om premierminister Trudeau vil acceptere det.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *