Den mest magtfulde mand i Forsvaret. Sådan er departementschef i Forsvarsministeriet, Lars Findsen, blevet betegnet gennem flere år. Og den nok mest upopulære mand – ikke mindst i sit eget ministerium. Men i morgen er det slut. Her starter Lars Findsen nemlig i sit nye job som chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse. ‘

Den nuværende chef for FE, Thomas Ahrenkiel, konstitueres samtidig som departementschef indtil en ny er fundet. Dette bytte må alt andet lige udlægges som om at Findsen skulle ud af vagten. Ministeren ville have en ny departementschef. For der manglede jo ikke en FE-chef.

Lars Findsen har været departementschef siden 2007 og ikke just en populær mand. Sammen med koncernchef Bjørn Bisserup var han efter manges opfattelse de virkelige chefer for Forsvaret – ikke ministeren og forsvarschefen.

Findsen, Bisserup, Forsvarschef Per Bartram og direktøren for kampflykontoret, Lone Lindsby, udgør den styregruppe, som skal komme med en indstilling til ministeren og regeringen med hensyn til valg af kampfly. Hvad Findsens exit får af betydning i den sammenhæng bliver interessant at se. For det er en offentlig hemmelighed, at Findsen og Bisserup har arbejdet stærkt på at få indkøbt så få fly som muligt. Den såkaldte kapacitetsundersøgelse af den nuværende F-16 struktur er Findsens og Bisserups værk. Den blev søsat i sensommeren nærmest ud af det blå, og kommer til at lægge sig som et låg oven på det beslutningsgrundlag, som Lindsby og hendes folk har brugt mere end 2,5 år på at udarbejde – og har fået grundigt kvalitetssikret af uafhængige konsulenter.

Udarbejdelsen af kapacitetsundersøgelsen er en manøvre, der har vakt en del forundring. Den vil sandsynligvis komme frem til, at vi godt kan klare os med et mindre antal F-16 fly end i dag og en mindre supportstruktur. Og vi kommer med garanti ikke til at købe flere nye kampfly end det antal F-16 fly, som vi ender med at have.

Findsen kørte tæt parløb med Søren Gade og mange havde nok forventet, at Findsen var blevet smidt på porten, da S-R-SF regeringen kom til magten i 2011 og Nick Hækkerup tog det store opgør med generalerne og det råddenskab, som den nye regering ikke lagde skjul på, at der var i ministeriet og Forsvaret. Men som en god embedsmand, så overlevede Findsen faktisk to socialdemokratiske forsvarsministre og har tjent under sammenlagt seks forsvarsministre.

Da Justitsministeriet skulle have ny departementschef, så håbede mange i systemet, at valget ville falde på Findsen, så man slap af med ham. Det gjorde det som bekendt ikke. Nu sendes han i stedet ned ad i systemet, da FE er en styrelse på linje med Værnsfælles Forsvarskommando og seks andre styrelser.

Udskiftningen af dep.chef vil med stor sandsynlighed blive udlagt som udtryk for en handlekraftig minister. Og det er det vel også, når man udskifter Forsvarets mest magtfulde og mest upopulære mand, der har overlevet fem forgængere på ministerposten.

Lars Findsen blev uddannet jurist i 1990. Efter tre år i Datatilsynet kom han i 1993 til Justitsministeriet inden han i 2002 blev chef for PET. Det var han frem til 2007, hvor han indtog departementschefkontoret i Forsvarsministeriet. Så skæg og blå briller er ham ikke ubekendt.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

13 Comments for this entry

 • Emil fra Lønneberg siger:

  En julegave til forsvaret!!!!

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  Kunne man så håbe at Bisserup er den næste – forsvarsattache i Cambodia 🙂

 • Stefan Andersen siger:

  Sikke dog en usympatisk og subjektiv artikel.

 • Jack siger:

  Så røg den sidste overlevende fra fange- og jægerbogssagen. En chef kan overleve at kvaje sig, hvis han stiller sig frem og tager ansvaret som en mand. Ingen chef, civil som militær, i et system som Forsvaret vil overleve som kujon og ved at bruge menneskelige skjolde, som i tilfældet her, hvor gode officerer, inklusive en FC, blev aflivet i Departementets overlevelseskamp. I Forsvaret bliver nogle tilgivet, men ingen bliver glemt.

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  Der er heller ikke mange roser i Berlingske

  http://www.b.dk/nationalt/saa-faldt-forsvarets-civile-topchef

 • WET siger:

  Berlingske siger vel , uden for meget omsvøb , at manden er et dumt s…, og det er vel også det de mener om bisserup.

 • WET siger:

  Jeg beklager mit ordvalg i ovenstående. Dette skal på ingen måder tillægges avisen, og er ikke god tone en offentlig debat. Men artiklen er velskrevet og rammer meget godt ,det der tidligere har været fremført i kronikker i avisen.

 • tomp siger:

  Det er jo svært at modsige det faktum at BEGGE “fodtusser” er lige upopulære både blandt medarbejdere, chefer militære og civile.

  Jeg kender dem ikke,så jeg har ingen mening om dem, og begge må være RET så ubetydningsfulde, siden de kan UNDVÆRES. Men at være kujon,som de beskyldes for er jo straks lidt anderledes og utilgiveligt-

  De hverken er eller bliver nogensinde HELTE

 • Emil fra Lønneberg siger:

  Ifølge rygtebørsen bliver Bisserup den næste, og ingen vil formentlig begræde dette, når man direkte eller indirekte har været udsat for de to herrers ageren. Jeg vil i hvert fald kippe med splitflaget.

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  I dagens Berlinger får den ordning af forsvaret, som Nick Hækkerup stod for sammen med Lars Findsen, kraftige hug:

  http://www.b.dk/nationalt/forsvar-paa-dybt-vand

 • Jack siger:

  Artiklen er ikke helt præcis. “Bemandingen”, hvis hermed menes at fastsætte en strukturel organisering af besætningerne, er fjernet fra Marinestaben og ligger nu i en central afdeling (re-organisering af Forsvarets ledelse). “Bemandingen”, hvis hermed menes at finde nogle gode folk at sætte i stillingerne, er fjernet fra Marinestaben og ligger nu decentralt hos den enkelte chef (HR strategien). “Bemandingen”, hvis hermed menes at finde nogle gode civilister og gøre dem til soldater ligger under Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Så hvad er tilbage hos Marinestaben? Uddannelse af mellemledere og en mulighed for at afgive høringssvar til overliggende niveauer i faglige spørgsmål af sømilitær karakter.

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  @ Jack

  Synes egentlig også at artiklen “Hård kritik af forsvarets ledelse” der kun findes i den trykte udgave var bedre.

 • Jack siger:

  Okay, den har jeg så desværre ikke fået læst endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *