General Dynamics, dets samarbejdspartnere i den danske forsvarsindustri og hærfolket får sandsynligvis en tidlig julegave i den kommende uge. Forsvarsminister Peter Christensen siger nemlig lørdag til Berlingske, at en beslutning om antallet af nye pansrede mandskabsvogne ligger få dage ude i fremtiden.

Dermed kan den endelige kontrakt underskrives og sejren ser endelig ud til at være helt hjemme for General Dynamics. Spørgsmålet bliver dog hvor stor sejren bliver. Kilder fortæller til nytkampfly.dk, at for at få beslutningen presset igennem inden årsskiftet, har Forsvaret og Forsvarsministeriet givet store indrømmelser overfor Finansministeriet med hensyn til antallet af køretøjer.

I udbudsmaterialet spurgte vi om en pris på 360 køretøjer, men pointerede, at det reelle antal kunne blive et sted mellem 206 og 450 køretøjer.

Da beslutningen var på dagsordenen ved et møde i forsvarsforligskredsen i november var planen at indkøbe 300 køretøjer. Nu tyder noget på, at antallet bliver langt lavere. Finansministeriet har nemlig stået hårdt fast på, at Forsvarets kommende materielindkøb skal holdes indenfor forsvarsbudgettet. Og hvis man både vil have PMV’er, pansrede patruljekøretøjer, artilleri, lastbiler og kampfly, så er der ikke råd til særlig meget.

Som beskrevet flere gange før, så valgte forsvarsforligskredsen tilbage i april General Dynamics’ Piranha 5 som Danmarks nye pansrede mandskabsvogn, der skal afløse de aldrende M113’ere. Man satte dog ikke antal på, og derfor kunne den endelige kontrakt ikke underskrives.

Det tomrum har mindst en af de tabende PMV-producenter forsøgt at udnytte til at skabe politisk uro og bekymring omkring valget af Piranha P5. Et nemt arbejde set i lyset af at valget umiddelbart ser ud til at være stik imod principperne om at købe hyldevarer, der er i produktion og i brug/på vej i brug hos nære allierede.

Nu ser løbet ud til at være kørt for taberne – og for de dele af hæren, som er skeptiske ved udsigten til at få et hjulkøretøj. Der er dog et lille halmstrå tilbage. Når foravarsforligskredsen har besluttet sig, skal aktstykket med bevillingen af pengene behandles på et møde i Folketingets Finansudvalg. Det gælder for alle store investeringer på alle ministerområder. Finansudvalget har møde på torsdag, hvor en lang stribe af aktstykker skal behandles, ligesom man fortsætter arbejdet på et nyt møde den 17. december. For at medlemmerne af finansudvalget kan nå at sætte sig ind i de mange sager inden for vidt forskellige områder, så skulle alle aktstykker være indleveret til finansudvalget i onsdags.

Så medmindre forsvarsministeren med lidt charme og fedteri kan få presset et aktstykke ind på mødet den 17. december, så kan sagen først komme på finansudvalgets næste møde den 14. januar. Og det giver modstanderne af Piranha 5 lidt ekstra tid at løbe på. Det bliver dog op af bakke. For så snart forsvarsforligskredsen har besluttet sig, så skal der virkelig tungtvejende grunde til at de laver deres beslutning om.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

 • Jack siger:

  Selvfoelgelig skal materielindkoeb holdes inden for forsvarsbudgettet. Andreas, du glemte i din indkoebsliste at naevne det udestaaende der ogsaa er med ammunition til fregatterne. De sejler jo stadig rundt med den gamle korvetbevaebning.

  Og saa bliver det godt nok interessant at se, hvordan FSV har taenkte sig at finansiere flyene.

 • Cphmoose siger:

  Pris er vel altid en funktion af antal. Så man må gå udfra at de forskellige tilbud tager højde for hvor mange vi køber. Kunne være sjovt at vide om det minde styk antal kunne betyde et andet type valg.

  Cphmoose

 • Sprocket siger:

  Jeg kan ikke lade være med at tænke, at det på et eller andet plan er vil velsignelse hvis det ender med et absolut minimum med ny indkøb af køretøjer, flyve jern mv. For hvis vi ikke har grejet, så med lidt held så vil politikerne afholde sig fra at lege med på den store geopolitiske scene som vi har været en del af de sidstee 15 år, og for at være helt ærligt har fået nul og niks ud af end en masse ødelagte unge mennesker for slet ikke tale om lokalbefolkningerne. Hvis USA, Iran, UK, Rusland og hvem ellers der absolut vil lege proxy krige i mellemøsten så er vi nok bedst tjent med at hold os lang væk fra de elefanter.

  Og inden der er nogen der beskylder mig for at være en venstre orienteret pasifist, så har jeg været med til at trække læsset i bl.a Afghanistan med kugler og granatsplinter flyvende om ørene.

 • E. Petersen siger:

  Hvor mange vi køber afhænger vel også af hvor meget personale vi reelt set har til rådighed for en evt. udstationering.

  Følgende artikel fra Berlingske i dag viser at udgiften pr udsendt soldat er steget med en faktor 3 siden 1988 i kr. omregnet ca. til det dobbelte.

  http://www.b.dk/nationalt/soldater-paa-mission-bliver-stadigt-dyrere

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *