Uran-oplysninger offentliggøres

Miljø- og energiminister Svend Auken (S) offentliggør nu den tekst om uranforstærket ammunition, som forsvarsministeriet bad ham fjerne i et brev til sin finske ministerkollega sidste år. Svend Auken støttede et forbud i brevet, på trods af at hans oplysninger ikke drejede sig specifikt om uran-ammunitionen.
Jon Adelsten
Det fjernede tekstafsnit var udarbejdet af Miljøstyrelsens eksperter og drejede sig om sundhedsfaren ved den uranforstærkede ammunition, der blandt andet har været anvendt af NATO i Kosovo. Inden brevet blev sendt til Svend Aukens finske kollega, krævede Forsvarsministeriet, at passagerne om faren ved uran-ammunition blev fjernet.

Overordnede betragtninger
Det omstridte tekstafsnit viser sig kun at indeholde overordnede miljømæssige betragtninger. Det drejer sig om strålingsfaren ved uran-rester og det velkendte videnskabelige faktum, at uran er meget vanskeligt at fjerne fra naturen, når det først er spredt i jord eller vand. Brevets oprindelige indhold fremgår af et skriftligt svar til folketingsmedlemmerne Villy Søvndal (SF) og Ulrik Kragh (V) om sagen. I svaret hedder det desuden, at Miljøstyrelsens oplysninger ikke drejer sig om virkningerne af den konkrete ammunitionstype, men de generelle problemer med uran.

Auken støtter internationalt forbud
De miljømæssige betragtninger blev fjernet, men i det sendte brev skriver Svend Auken på baggrund af miljøstyrelsens oplysninger, at det var uundgåeligt, at civile og soldater fra begge sider blev ofre for stråling. Og derfor ville han støtte arbejdet for et internationalt forbud. I brevet til den finske miljøminister står der:
”In general, I would therefore be supportive of actions with the aim to eliminate these severe and long-term risks and I look forward to more information as to the steps you would recommend to that end.”

Imod regeringens officielle politik
Dermed gik Svend Auken stik imod regeringens officielle holdning. Både forsvarsminister Jan Trøjborg (S) og udenrigsminister Mogens Lykketoft (S) har afvist at arbejde for et internationalt forbud mod uranforstærket ammunition, fordi de mener, der ikke er bevist en sammenhæng mellem uranforstærket ammunition og sygdomme hos soldater. Hverken EU eller FNs undersøgelser har kunne påvise, at ammunitionstypen har en sammenhæng med de leukæmi- og andre kræfttilfælde, som er konstateret hos soldater, der har været udsendt til Kosovo eller Golfen.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00