Debat

Finanslov med sprut og røg

Koncentrat af lederen "Sprut og røg - og en luns til de ældre fra Pia K." 4. november 2002 i Politiken - om finanslovsaftalen for 2003.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
DER ER de finanslove, som kan sammenlignes med at stå på en bakketop og skue ud over et kortlagt landskab. Finanslove med perspektiv og dybde. Og så er der finansloven for 2003, som regeringen natten til søndag fik indgået med den smallest mulige parlamentariske opbakning.

Finansminister Thor Pedersen (V) fik Pia Kjærsgaards underskrift på en aftale, som mildt sagt ikke vil blive husket for udsyn og store linjer. Tværtimod.

Skoleskibet 'Danmark' får en håndfuld millioner. En flaske spiritus bliver 43,75 kr. billigere. Prisen på en pakke cigaretter falder med 4 kr. Nytænkning? Tiltrængte prisfald? Nej, men grænsehandlen dikterer det, hedder det, og et skib med dét navn skal selvsagt ikke lide nød.

OPRINDELIG kaldte statsministeren finansloven for 2003 for ungdommens finanslov. Det blev der ikke meget af. Det, som falder mest i øjnene i aftalen, er de lunser, som regeringen har kastet til Dansk Folkeparti som betaling for partiets opbakning til regeringens økonomiske politik, herunder det famøse skattestop.

Dansk Folkepartis parlamentariske medgørlighed kostede i alt 1,4 mia. kr. med de 420 millioner til landets fattigste folkepensionister som det enkeltbeløb, partiet nok skal vide at profilere sig mest på. Begunstigelsen af de allerfattigste pensionister kan ingen have noget imod. Det, som ville have været uacceptabelt, var en generel ældrecheck til folkepensionister. (...)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00