General Dynamics skal ikke tro, at de gennem de danske forsvarsvirksomheder kan presse politikerne til at underskrive den kontrakt på levering af flere hundrede pansrede mandskabsvogne, som General Dynamics blev tildelt i april i år.

Det er reaktionen fra de radikale på det brev, som General Dynamics tidligere på måneden sendte til medlemmerne af branchesammenslutningen CENSEC.

Som nytkampfly.dk kunne fortælle, så gjorde General Dynamics det i brevet klart, at hvis de danske politikere ikke snart beslutter sig for hvor mange Piranha 5 pansrede mandskabsvogne vi skal have og får kontrakten underskrevet, så kan vi risikere at måtte vinke farvel til modkøbsordrer og jobs.

”Any further delay means a risk that business contracts and jobs get lost or will not be created and technology is developed somewhere else and consequently Danish economy will not benefit from the APC-R related industrial cooperation,” skrev General Dynamics i brevet, som nytkampfly.dk er kommet i besiddelse af.

Advarslen var rettet mod de danske politikere, som General Dynamics opfordrede CENSEC’s medlemmer til at tale med og viderebringe budskabet til.

”Danish stakeholders on the governmental and political side have to be informed that business and jobs at your factory can only be sustained or created and technology and knowhow tranfers started when the contract related to the APC-R program is signed very soon.”

Men den slags afpresning kan de godt glemme, understreger de radikale.

”Ingen firmaer skal presse den danske stat til at træffe forhastede beslutninger, så kan de jo bare vælge ikke at byde,” påpeger Martin Lidegaard, forsvarsordfører for de radikale, overfor nytkampfly.dk.

Hos de konservative finder forsvarsordfører Rasmus Jarlov brevet formålsløst.

”Det er unødvendigt. Vi er godt klar over, at det skaber problemer, at indkøbet er forsinket,” understreger Rasmus Jarlov overfor nytkampfly.dk.

”Men virksomhederne er naturligvis altid velkommen til at lufte deres frustrationer,” tilføjer Rasmus Jarlov, der er formand for Folketingets Forsvarsudvalg.

Forsvaret udbad sig i PMV-konkurrencen en pris på levering af 360 pansrede mandskabsvogne, men indikerede, at man ville købe et sted mellem 206 og 450 PMV’er. Da politikerne i forsvarsforligskredsen den 30. april i år valgte Piranha 5 fra General Dynamics satte de ikke tal på hvor mange vi agter at indkøbe. Så længe det ikke er afgjort, så kan kontrakten ikke forhandles færdig.

Kilder i den danske forsvarsindustri ryster på hovedet af brevet fra General Dynamics og agter bestemt ikke at gå videre til deres lokale folketingsmedlem med budskabet. De peger på, at brevet sandsynligvis er udtryk for en stigende desperation hos General Dynamics.

Danmark er nemlig den eneste kunde til Piranha 5 køretøjet. Og derfor vil General Dynamics godt snart have gang i Piranha 5-produktionslinjen hos datterselskabet Mowag i Schweiz, lyder vurderingen fra flere sider.

Kilder betegner desuden brevet som et grelt eksempel på en komplet fejllæsning af danske kutymer med hensyn til interessevaretagelse og lobbyisme. Indirekte at forsøge at lægge pres på de danske politikere, er ganske enkelt dårlig stil og noget, som ikke virker. I værste fald giver det bagslag og har den modsat effekt, lyder vurderingen.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

8 Comments for this entry

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  At man er utålmodig synes også at fremgå af denne historie:

  http://www.defensenews.com/story/defense/land/vehicles/2015/10/20/gd-sends-lav-road-trip-prove-abilities-uk-army/74260702/

  GD var jo nogle år tilbage tæt på mållinjen i UK, men det kom der ikke ordre af. Nu starter showet igen i UK. Så ville det være godt med en signed and sealed contract i DK.

  http://www.defensenews.com/story/defense/show-daily/dsei/2015/09/16/uk-soon-launch-infantry-vehicle-competition/32519933/

 • Halken siger:

  PMV indkøbet har igen udviklet sig uheldigt. De skulle købe PMV’er som er ude på vejene hos vores allierede i antal, som Stryker eller den finske pendant. Skal vi købe P5, skal vi vente på at fx UK køber den i større tal, og så hoppe på vognen der. Nu risikerer vi at vi bliver de eneste med P5 eller at UK får indført ændringer på P5 designet, så vores bliver en hulens dyr one-off serie.
  At vi har så lidt materiel i DKs forsvar skyldes til dels at forsvaret og politikerne er sådan nogle amatørindkøbere. Selv når man laver en klar regel om kun at købe hyldevarer, så er det første man gør at overtræde den.
  Det er simpelthen så klogt. Sarkasme kan forekomme.

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  @ Halken

  Og du tror ikke telefon og mail eksistere mellem UK og DK. Det synes mest naturligt at den mulighed vil blive brugt.

 • leif liltorp siger:

  Det er et utåleligt cirkus.Jeg må formode at de tjenstgørende i Forsvaret betragter sig som klovner.Det er helt uaaceptabelt.Vort forsvar er jo een af grundpillerne i vores nation.Besind jer dog derinde!!!!

 • Ronny Sørensen siger:

  @leif

  Helt ærlig, tror du da selv på at nogen i forsvaret har noget som helt at skulle have sagt over materielindkøb? Hvis du tror det, så er du selv en klov.

  Stort set alt indkøb der ikke lige har med underbukser og sports BH’er at gøre bliver i sidste ende besluttet af departementschefer, forsvarsudvalget og forsvarsministeren. Med andre ord, alt hvad der kan sige bang på den ene eller anden måde, koster mere end et par millioner, eller har politiske/økonomiske implikationer ligger ikke hos forsvaret.

  Forsvaret kan komme med indstillinger, men beslutningen ligger ved politikerne. Så hvis du har et problem med hvordan forsvaret er styret, kan jeg kun forslår dig at skrive til din folketingsmand og andre relevante istedet for at skyde pilen efter forsvaret.

 • VSMUT siger:

  @Leif Liltorp

  Det må da være en spøg! Forsvaret en grundpille i Danmark? Du mener virkelig at landet ville bryde sammen uden forsvaret?

 • Halken siger:

  @LHA

  Jeg tvivler stærkt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *