Den finske regering har nu officielt skudt landets indkøb af nye kampfly i gang. De nye fly skal afløse landets aldrende F-18 Hornet-fly, som skal udfases fra 2025 til 2030, hvor de nye fly skal være fuldt indfasede.

Den finske regering er godt klar over, at man ikke kan finansiere indkøbet af nye fly indenfor landets eksisterende forsvarsbudget. Der skal nye penge til. Stik modsat Danmark, hvor flyindkøbet skal holdes indenfor forsvarsbudgettet.

Kampflyproducenterne skal i februar næste år aflevere deres svar på en ”request for information” (RFI), som Finland udsendte tidligere i år. Et egentlig udbud forventes udsendt i februar 2019 med henblik på kontraktindgåelse i 2021 og de første operationsklare fly i starten af 2025. Læs mere om Finlands overvejelser forud for kampflykonkurrencen hos den finske blogger Corporal Frisk.

Det særligt interessante i Finland er, at feltet er vendt på hovedet i forhold til den danske konkurrence. Hvor F-35 er favorit herhjemme, så må den vurderes at være ”under dog” i Finland. Et amerikansk first strike-fly designet til at snige sig ind under fjendens radar kan gå hen og blive for stor en provokation overfor Finlands store russiske nabo. Og hvor svenske SAAB’s Gripen-fly herhjemme var den helt store outsider, så må den regnes blandt favoritterne i Finland qua landets ”Brothers in Arms”-forhold til Sverige. Begge lande er ikke medlem af NATO og samarbejder derfor på en række punkter. Gripen er designet til at kunne lande og lette på svenske (og finske) skovveje.

Finland lægger ikke skjul på, at flyene sammen med det øvrige finske forsvar først og fremmest skal være første værn mod en russisk invasionsbølge. Internationale operationer sammen med andre lande fylder ikke så meget på den finske to-do-liste. Det taler for et billigt Gripen-fly, som Finland ville kunne have mange af. En god ting, når det handler om at skyde så mange russiske fly ned over Finnmarken som muligt – inden man selv bliver skudt ned.

Netop ønsket om at flyet skal kunne kæmpe mod russiske fly i luftrummet over Finland, gør også dogfighter-specialisten Eurofighter til en favorit – stik modsat af situationen i Danmark, hvor dens ikke-amerikanske rødder gør den til den største outsider, som de færreste regner med.

Boeings F/A-18E/F Super Hornet må også regnes blandt favoritterne, da Finland i dag har forgængeren Hornet. Finnerne bruger Hornet fra landeveje, og ville kunne gøre det samme med Super Hornet.

Bagerst i feltet finder vi franske Rafale og amerikanske F-35. Sidstnævnte ville uden tvivl sende Moskva helt op i det røde felt. Men nogen gange kan det jo være, at det netop er der, man gerne vil have dem hen. Simpelthen for at signalere, at det rager os. At vi køber det fly vi vil have – uanset hvad I måtte sige til det. Teenagevejen kan vi kalde det.

I Belgien er man også i gang med de indledende øvelser til et indkøb af nye kampfly. De skal erstatte de F-16 fly, som belgierne købte i 1975 sammen med Danmark, Norge og Holland. Kandidaterne er de. Til gengæld er F-35 tilbage i favoritrollen i stil med den danske konkurrence. Iagttagere peger på, at valget reelt kommer til at stå mellem F-35 og Rafale. Førstnævnte har naboen Holland og en lang række andre NATO-partnere købt. Sidstnævnte vil landets store franske nabo mod syd frygtelig gerne sælge til belgierne.

I Belgien holder man dog et særdeles vågent øje med den danske konkurrence. Vælger Danmark noget andet end F-35, så vil det kunne påvirke den belgiske konkurrence. Boeings iver i den danske konkurrence skyldes nemlig, at en F-18 Super Hornet-sejr i Danmark vil kunne bruges som springbræt til også at vinde i Belgien og Finland. For hvis Danmark kan, så kan Belgien vel også, håber Boeing, at belgierne vil tænke. Og så kan man etablere en ø af europæiske Super Hornet-brugere – Danmark, Belgien og Finland.

Sådan kommer det dog næppe til at gå. Lur mig om ikke F-35 flyver den hjem. Det er det eneste af de mulige kandidatfly, der kan medtage de atombomber, som amerikanerne har stationeret på blandt andet belgisk, hollandsk og tysk jord til hvis Ragnarok en dag for alvor bryder ud.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

13 Comments for this entry

 • Claus siger:

  Kursus i realitetssans for dummies:

  “Den finske regering er godt klar over, at man ikke kan finansiere indkøbet af nye fly indenfor landets eksisterende forsvarsbudget. Der skal nye penge til. Stik modsat Danmark, hvor flyindkøbet skal holdes indenfor forsvarsbudgettet.”

  Modsat Venstre, Liberal Alliance, Soc.demokratiet, Enhedslisten, Det Radikale Venstre og Alternativet, er der i Finland vilje til at finde de penge, der skal til for at forsvare landet.

  Ring evt. til den finske regering hvis der er noget i ikke forstår!

 • Tom Petersen siger:

  God artikel, og rigtigt rart om F-35 JSF kunne blive UDELUKKET som den exit af Canada.

  Så hvorfor ikke lave en KOMBI max-best-solution og køb den trofaste EUROFIGHTER og GRIPEN i en portion af 50 /50
  Ja nytænkning, men så får man MEGET godt for pengene og hele spekteret dækket.

  go solskinsdag vh Tom.P

 • Claus siger:

  Det ser ud til Finland bruger ca. 1,3% af BNP på forsvaret, altså ca. det samme som DK. Kan godt se der lægges op til yderligere besparelser, men ikke så markante,at det ændre på det faktum at Finland samlet set bruge mere en DK, når indkøbet af kampfly holdes udenfor budgettet.

 • E. Petersen siger:

  Når man ser på Finlands forsvarsbudget på ca. 19 milliarder kr. og Danmarks på ca. 20 milliarder kr. er det tydeligt at der er noget helt galt i den danske struktur når vil ser på udstyret.

  Nok er den danske flåde væsentlig større end den finske, men sluger ca. 3 milliarder af det danske budget, så fraregner vi dette, står vi med ca. 17 milliarder mod 18 (hvor jeg ikke fraregner udgiften til det finske søværn)

  For 19 milliarder kr kan Finland opretholde
  54 F-18 + 7 Træner F-18
  49 Hawk træner jets
  208 Kampvogne
  196 IKK
  800 pansrede mandskabsvogne på hjul
  72 stk. selvkørende artilleri
  161 kanoner (og så tæller jeg ikke de over 500 gamle sovjetiske de stadig har med)
  34 raketkastere
  146 surface to air missilsystemer

  For 18 milliarder danske kr. har vi i forsvaret
  30 f-16
  50 kampvogne hvoraf kun 25 kan køre
  24 stk. selvkørende artilleri hvoraf kun 3 stk. er operative
  45 IKK
  400 – 500 pansrede mandskabsvogne

  Det danske forsvar mangler i den grad en rekonstruktion – hvis midlerne forvaltes så dårligt sammenlignet med Finland.

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Er de finske INTOPS ikke meget begrænset?

  Jeg mindes ikke, de var/er i Irak, Libyen eller Afghanistan i særlig stor udstrækning.

  Men, det er skræmmende, hvor lidt udstyr vi egentlig kan holde kørende.

 • VSMUT siger:

  @E. Petersen: Finland køber stort ind af brugt udstyr.
  De købte 124 brugte Leopard 2A4 i 2003, og købte 100 ekstra Hollandske 2A6’ere i 2014. De seneste 2A6’ere kostede dem ca. 15 mio. DKK per stk. Nyprisen for sådan en er knap 40 mio.
  De har opgraderet 110 BMP-2 til ca 260 mio kr, eller hvad der svarer til 8-10 nybyggede CV-90.
  147 MT-LB købt fra Sverige for kun 20 mio kr.
  Og lad os ikke glemme de 12 M270 som Danmark solgte til finland for en slik.

  Og så har de valgt at beholde det gamle isenkram der ellers var blevet pensioneret. Derfor behøvede de ikke købe nye SPAAG køretøjer, men kunne nøjes med at grave deres Marksman anti-luftskyts frem og sætte tårnet over på et Leopard 2 skrog.

  Det skal også siges at de holder sig fra dyre og opslidende krige i mellemøsten.

 • E. Petersen siger:

  @SEH og VSMUT

  Jeg er helt enig i at udgifterne til Irak/Afghanistan m.m. har kostet kassen men de lå ligesom i de 2,7 milliarder der blev skåret væk

  men hvor meget fred har vi så lige fået for de penge indtil videre !!!

  Jeg ved også at Finland er gode til at købe brugt( og fra mit arbejdsliv ved jeg de generelt er meget dygtige forretningsfolk)

  Men F.eks. kampvognene er fuldopdateret da de overtog dem – Deres IKK er også nye – Deres antiluftskyts talte jeg slet ikke med da jeg anså det for forældet ligesom deres 500 sovjetiske kanoner.

  Alt andet udstyr er opdateret. Og deres F-18 er ikke ældre end vores F-16

  så alt i alt viser det hvordan pengene kan bruges fornuftig.

 • Peter Lyhne siger:

  En stor del af det danske forsvarsbudget går til lønninger, hvor Finland er en værnepligtsbaseret hær med lønninger der ligger langt under vores. (ca 1/10)

 • Svend-Erik Hansen siger:

  @EP

  Jeg tror, min tanke mest gik på, at det er fhv. let at købe brugt og billigt materiel, såfremt det kun bruges i let øvelsesaktivitet.

  Med andre ord, det ser godt ud på papiret, men spørgsmålet er så, om Finland også er/ville være i stand til at yde et tilsvarende bidrag som vores?

  Det er naturligvis svært at svare på, men jeg tror, at de danske INTOPS de sidste 15 år har tæret voldsomt på vores forsvar i en grad, vi nok ikke lige er klar over set udefra.

 • Svend-Erik Hansen siger:

  Jf. hvad Peter Lyhne skriver, kan man måske sammeligne det finske værnepligtsforsvar med det danske forsvar fra før år 2000?

  For 10-15 år siden så vores vognpark også noget mere imponerende ud p papiret.

 • D.Staal siger:

  @E.Petersen
  Oveni deres isenkram kan du jo så ligge den berømte finske SISU:
  https://da.wikipedia.org/wiki/Sisu_%28udtryk%29

 • Ronny Sørensen siger:

  @svend-erik

  Jeg kan sige dig så meget at uagtet hvad, så den materiel situation der var før år 2000 var noget jammerligt gammelt lort for at sige det mildt og var for en stor dels vedkommende gammelt og billigt skrammel der ikke var til andet en at smide efter russerne indtil uncle Sam dukkede op og redder vores røv some sædvanligt.

  Selvkørende Artilleri som var 30 år gammel på daværende tidspunkt, trukken artilleri fra 2. verdenskrig, gamle leo 1’er, lastbiler fra 60’erne (magi 178 bl.a.) GD’er der allerede var 20 år gamle på det tidpunkt, radiomateriel fra midt 70’erne, gevær M75 fra midt 70’erne, i flyvåbent brugte man M1 garand helt op til slutningen af 90’erne. PMV’er fra 60’erne som bestemt ikke er sammenlignelig med den version vi har idag. Battler britton enkeltmandudrustning, rygsække der bestod af sammensyet gummiwebbing, amerikanske stålpotte fra 2. verdenskrig som hjelme..

  listen bliver meget MEGET lang hvis jeg bliver ved. Det var reelt set først snært omkring år 2000 at man begyndte at få noget mere moderne udrustning udleveret i forsvaret som helhed og ikke bare til INTOPS.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *