Den danske forsvarsvirksomhed underskrev i denne uge et “Memorandum of Aggreement” med britiske BAE Systems om at Terma fortsat skal levere “leading edges” i kompositmateriale til de horisontale halevinger på Lockheed Martins F-35 kampfly. BAE Systems er underleverandør af hele halevingen.

Aftalen indebærer, at Terma kan ende med at skulle levere til alle F-35 fly til en samlet værdi af 1,5 mia. kroner frem til 2038. Det er dog vigtigt at bemærke, at der ikke er tale om en egentlig kontrakt med “real work for real money”. Der er mere tale om en hensightserklæring om, at Terma kan komme til at producere de her leading edges – hvis Danmark altså vælger F-35.

Det er så vidt vides den største hensigtserklæringsaftale mellem en udenlandsk våbenproducent og en dansk forsvarsvirksomhed i relation til kampflykonkurrencen.

Terma leverer leading edges i dag frem til og med produktionen af LRIP11-fly i 2019. LRIP står for Low Rate Initial Production og er blokke af mindre antal af fly, som bygges indtil F-35 sættes i fuld produktion i 2019. Indtil videre er man kommet til LRIP8 og Terma er altså med frem til og med den sidste LRIP-blok, blok 11. Men hvis Danmark ikke vælger F-35, så slutter det her. Hvis vi vælger F-35, som meget tyder på vi gør, så er Terma med denne uges aftale så godt som sikker på fortsat at skulle lave de her leading edges i de næste knap 20 år.

Terma har investeret 150 mio. kroner i sin kompositproduktion i Grenå og planlægger at investere et tilsvarende beløb i en udvidelse af faciliteterne for at kunne være i stand til at levere de her leading edges i det kvantum og det tempo det vil være påkrævet, når F-35 produktionen kommer op på fuld drøn i 2020 med omkring 24 fly per måned.

Med aftalen kan Terma med lidt mere ro i maven forberede udvidelsen af kompositfabrikken. For hvis Danmark vælger F-35, så bliver der nok at lave på en udvidet kompositfabrik i Grenå.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *