Regeringens høringssvar til grønbogen om forbrugerbeskyttelse

null
Claus Iversen
null
Dokumentation
Fra Økonomi- og Erhvervsministeriet:



Kære David Byrne

Jeg sender hermed den danske regerings høringssvar til opfølgningsmeddelelsen til grønbogen om forbrugerbeskyttelse i Den Europæiske Union.

Den danske regering hilser opfølgningsmeddelelsen velkommen og er tilfreds med, at Kommissionen så hurtigt efter offentliggørelsen af grønbogen har fremlagt sit bud på, hvordan der skal følges op på grønbogen.

Fra dansk side har man gennemført en national høring over opfølgningsmeddelelsen. På baggrund heraf er den danske regerings overordnede synspunkter følgende:

Reguleringsmetode i relation til fælles regler for god markedsadfærd
Fra dansk side har man i relation til grønbogen givet udtryk for, at man ønsker en harmonisering af reglerne om virksomheders markedsadfærd. Ensartede regler vil være til gavn for både virksomhederne og forbrugerne. Virksomhederne vil således få lettere ved at markedsføre sig i det indre marked, hvilket skaber større udbud, mere konkurrence og lavere priser til gavn for forbrugerne.

Det fremgår af opfølgningsmeddelelsen, at Kommissionen på grundlag af kommentarerne til grønbogen har konkluderet, at en regulering af de generelle rammer for virksomheders markedsadfærd skal ske ved et rammedirektiv baseret på en generalklausul om god markedsadfærd/rimelig handels-praksis.

Valget af fremtidig reguleringsmetode er i overensstemmelse med den danske holdning som udtrykt i regeringens høringssvar til grønbogen. Regeringen er derfor positiv over for Kommissionens valg af fremtidig reguleringsmetode.

Handlingsplan
Fra dansk side opfordrede man Kommissionen til at skabe mere klarhed om de anvendte begreber i grønbogen – f.eks. begreberne selv- og samregulering. Regeringen finder det derfor positivt, at det fremgår af den beskrevne handlingsplan for opfølgningen på grønbogen, at ekspertgruppen (bestående af nationale eksperter) skal drøfte de enkelte elementer i et rammedirektiv nærmere samt bistå sionen med at identificere, hvor de vigtige grænseoverskridende barrierer og de forskellige opfattelser af god markedsadfærd eksisterer.

Regeringen finder det desuden positivt, at Kommissionen i selve processen med at skaffe sig tilstrækkelig viden til at udarbejde et rammedirektiv ønsker at udveksle erfaringer med andre eksisterende fora, planlægger at nedsætte en videnskabelig gruppe, der kan bistå Kommissionen med en generel sammenlignende undersøgelse af lovgivningen, samt planlægger at inddrage berørte parter. I relation til det sidste skal man fra dansk side opfordre Kommissionen til at sikre, at erhvervs- og forbrugerorganisationer inddrages i arbejdet med at udarbejde et rammedirektiv.

Derudover har Kommissionen i bilaget til opfølgningsmeddelelsen givet et bud på, hvilke elementer et rammedirektiv bør indeholde, samt henvist til, at bilaget skal fungere som et arbejdspapir for de fremtidige drøftelser i diverse fora. Fra dansk side ser man frem til, at alle de elementer, der er nævnt i bilaget, skal drøftes mere indgående. Herved sikres, at Kommissionen får et tilstrækkeligt grundlag at udarbejde et rammedirekti v ud fra.

Håndhævelse og myndighedssamarbejde Regeringen gav i relation til høringen over grønbogen udtryk for, at man fra dansk side så positivt på grønbogens forslag om at styrke retshåndhævelsen og myndighedssamarbejdet. Det bemærkes, at regeringen i den forbindelse havde lagt til grund, at grønbogens forslag ikke ville berøre det retlige og politimæssige samarbejde.

Fra dansk side finder man det derfor positivt, at Kommissionen påtænker at udarbejde et forslag om oprettelse af rammer for et samarbejde om håndhævelse inden udgangen af 2002.

Afsluttende bemærkninger
Regeringen finder, at det er vigtigt, at navnlig processen med at få udarbejdet fælles rammer for virksomheders markedsadfærd sættes i gang hurtigt. Dette er nødvendigt, hvis forbrugertilliden fremover skal styrkes, og hvis erhvervslivet samtidig skal sikres bedre vilkår på markedet.

Regeringen skal derfor opfordre Kommissionen til at fremskynde processen med at udarbejde et rammedirektiv for virksomheders markedsadfærd. Fra dansk side stiller man sig gerne til rådighed for Kommissionen med henblik på at bidrage med yderligere informationer i relation hertil.

Regeringen skal i den forbindelse samtidig opfordre Kommissionen til at sikre, at en rammedirektiv kommer til at bygge på et ensartet højt forbrugerbeskyttelsesniveau.

Regeringen skal endelig opfordre Kommissionen til at sørge for, at Kommissionens opfølgningsinitiativer i relation til grønbogen bliver drøftet sideløbende med forordningsforslaget om salgsfremmende foranstaltninger. Det er vigtigt, at en regulering af salgsfremmende foranstaltninger ses i sammenhæng med en rammeregulering af virksomheders markedsadfærd.

Med venlig hilsen

Bendt Bendtsen


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00