Indtil nu har skiftende forsvarsministre og forsvarsordfører fra forligskredsen behændigt undgået at snakke om de enkelte kandidater i kampflykonkurrencen. Henvisningen til at et kontor i Forsvarsministeriet er ved at evaluere flyene og endnu ikke er kommet med sin rapport, plejer at være den mest brugte undvigemanøvre, når politikerne bliver bedt om at forholde sig til et specifikt fly.

Nu bliver forsvarsminister Carl Holst imidlertid nødt til at forholde sig til en specifik kandidat på et samråd i Folketingets forsvarsudvalg. Det er Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, der har kaldt ministeren i samråd om F-35.

“Ministeren bedes redegøre for, hvordan han ser på de problemer, der har været med favoritten til blandt kandidaterne til nyt kampfly, Joint Strike Fighter. Herunder flyets forventeligt meget høje pris, problemerne med udviklingen af flyets motor og software, de kritiske rapporter der bl.a. har vist, at flyet let bryder i brand, og det faktum at danske piloter ikke har haft mulighed for at testflyve flyet,” står der i samrådsspørgsmål B.

De såkaldte paragraf 20-spørgsmål og udvalgsspørgsmål besvarer ministre skriftligt. Så her kunne Carl Holst slippe afsted med den sædvanlige undvigemanøvre. Et samråd foregår mundtligt ved et møde i forsvarsudvalget. Så ministeren kan ikke komme udenom på den ene eller anden måde at besvare spørgsmålene.

Der er endnu ikke sat dato på hvornår samrådet skal afholdes. Men mon ikke Holst får svært ved at udskyde det til efter at et typevalg er truffet. Til den tid bliver han formentlig indkaldt til endnu et samråd, hvor han så skal redegøre for typevalget. Enhedslisten er sammen med Alternativet som bekendt ikke en del af forsvarsforligskredsen. Så derfor er partiet ikke med rundt om bordet, når typevalget skal træffes.

Eva Flyvholm har også sendt to udvalgsspørgsmål afsted, som ministeren skal besvare skriftligt. De er en opfølgning på ministerens svar fra sidste uge om størst mulig åbenhed omkring købet. Spørgsmålene lyder:

“Vil ministeren svare uddybende på, hvordan Folketinget og offentligheden kan forvente at blive orienteret om beslutningsgrundlaget og processen for køb af nye kampfly?”

og

“Vil ministeren forklare, hvor de 30 mia. kr. til køb af de nye kampfly kan forventes at blive fundet, og hvor meget det er forventeligt, at budgettet i det kommende forsvarsforlig vil vokse for at kunne finansiere kampflyene?”

Bliver spændende at se hvad ministeren svarer. Én ting er dog sikkert. Svaret på det første spørgsmål bliver i hvert fald ikke: “Forsvarsministeriet vil omdele en informationspjece til samtlige danske husstande og biblioteker”.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *