Politikerne når ikke at træffe et typevalg blandt de tre kampflykandidater inden 31. august, sådan som det har været den officielle målsætning igennem flere år. Det oplyser forsvarsminister Carl Holst i et svar til Folketingets forsvarsudvalg.

I stedet satser Carl Holst på et typevalg i løbet af efteråret.

”Jævnfør aftalen på forsvarsområdet 2013-2017 er udgangspunktet, at der træffes politisk beslutning om typevalg af nye kampfly medio 2015. Det har blandt andet på baggrund af valget været nødvendigt at justere på den tidsplan. Det er min forventning, at vi kan træffe politisk beslutning om typevalget af nyt kampfly i løbet af dette efterår,” skriver ministeren som svar på et spørgsmål fra Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm om forventet tidsplan for kampflyindkøbet.

Overfor Ritzau er ministeren endnu mere håndfast i sin forsikring om typevalg i efteråret:

”Spørgsmål: Bliver I enige i forligskredsen i efteråret om, hvilket kampfly Danmark skal gå videre med?

-Ja, det gør vi. For de kampfly skal stå klar til perioden efter 2020. Det skal vi nå, og det kan vi også godt, siger Carl Holst.”

Det er anden gang at deadlinen for typevalg rykkes. Først hed det inden udgangen af juni 2015. Så hed det medio 2015, som må tolkes som perioden fra 1. maj til 31. august, hvis vi inddeler året i primo, medio og ultimo. Og nu hedder det så i løbet af efteråret.

Carl Holst kommer overfor Ritzau desuden med en udmelding, som uden tvivl vil blive analyseret grundigt i alle lejre i kampflymiljøet:

”Vi skal købe noget, som er nyt og moderne, men det skal ikke være så nyt, at det ikke er brugbart. Der var nogle der i forbindelse med købet af IC4 agerede på en måde, som vi ikke skal gentage.”

Han oplyser desuden til Ritzau, at han endnu ikke har modtaget anbefalingen fra kampflykontoret. Og det skal nok være rigtigt. Men det er ikke ensbetydende med, at den ikke er lavet færdig. For det er jeg ret sikker på, at den er. For som vi har været inde på flere gange før, så skulle kampflyindkøbet have været på dagsordenen på et møde i forsvarsforligskredsen den 18. juni. Det meddelte daværende forsvarsminister Nicolai Wammen den 26. juni fra Folketingets talerstol. Dagen efter gjorde hans chef imidlertid den 18. juni til valgdag.

Det er derfor snarere et spørgsmål om hvornår ministeren beder om at få anbefalingen i hånden med henblik på at forelægge den for forligskredsen. Og det kan meget vel blive meget snart. Ifølge Ritzau er anbefalingen på vej. Og det burde jo ikke tage mere end få minutter, da kampflykontoret er en del af Forsvarsministeriet. De sidder ikke fysisk i ministeriet, men et stenkast derfra i Niels Juels Gade. Så afhængig af hvor længe man skal vente i lyskrydset ved Nationalbanken, så vil det maksimalt tage fem minutter at bære anbefalingen fra kampflykontoret til ministerens kontor.

På baggrund af forsvarsminister Carl Holst’s svar til Folketinget har nytkampfly.dk valgt at justere den nedtælling til deadline for typevalget, som sidder nederst i højre spalte på siden. Nu tæller den ned til 30. november og ikke længere til 31. august.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

 • Emil fra Lønneberg siger:

  Så kom den – IC4.

 • Ejvind siger:

  ”Vi skal købe noget, som er nyt og moderne, men det skal ikke være så nyt, at det ikke er brugbart.”

  Det lyder lidt som et spark lige i nunkerne på LM

 • MikeKiloPapa siger:

  lidt off-topic….Danmarks nærighed og fejlprioriteringer når det gælder forsvaret er ikke gået ubemærket hen i det store udland :

  http://warontherocks.com/2015/08/denmark-defense-woes-in-the-little-u-s-ally-that-could/

  Man ville ønske at vores politikere var i stand til at føle skam.

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  @ MikeKiloPapa

  “ikke gået ubemærket hen i det store udland”

  Så langt borte fra DK er dette ikke skrevet – manden har også skrevet indlæg i danske aviser:

  Dr. Gary Schaub Jr. is a Senior Researcher at the Centre for Military Studies at the University of Copenhagen,

  Men fundamentalt så véd de det jo godt – for hvad laver man på en ambassade ? Og internt i koalitionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *