Omme på den anden side af jorden, i Australien, stod man i midten af det forrige årti pludselig i den situation, at man måtte indse, at landets aldrende F-111 kampfly slet ikke kunne flyve så længe, som man havde regnet med.

Oprindeligt var det planen, at flyene skulle have fløjet frem til 2020, hvor F-35 var fuld operationel og kunne erstatte både F-111 og landets F-18 Hornet-fly. Men så opdagede man nogle revner i F-111’erne, samtidig med, at F-35’er leveringen blev forsinket. Det gjorde, at man pludselig havde et akut behov for nye fly som bro mellem F-111 og F-35.

Australien ligger rigtig, rigtig langt væk fra alle os andre venligtsindede og demokratiske ”vestlige” lande. Og derfor er et stærkt og fuldt ud funktionsdygtigt flyvevåben alfa og omega for det enorme land. Man havde ikke ganske enkelt ikke lyst til at have en reduceret kampflykapacitet til rådighed i 10 år ellere mere. Landets 72 F-18 Hornet-fly var ikke nok ”firepower” frem til de 72 F-35’ere, som man havde bestilt, ville ankomme.

Den 6.marts 2007 bekendtgjorde den daværende forsvarsminister derfor, at Australien ville lynpensionere sine F-111’ere og købe 24 F-18F Super Hornet-fly samt at landet stadig stod 100 procent bag F-35.

Forud for den annoncering var gået et evalueringsarbejde, hvor australierne så på fem forskellige muligheder – alle sammen amerikanske. Filosofien bag det var, at europæerne måske ville komme til dem undsætning, mens amerikanerne helt sikkert ville. Og så var det bedst at have et fly magen til.

Kandidaterne var F-18F, F-15E, F-15K, F-22 og F-35. Sagen var imidlertid den, at kun F-18F kunne leveres mellem 2010 og 2012. Desuden fik flyet grønne flueben i alle de 16 delområder, som indgik i australiernes evalueringsarbejde.

Aussie skema

Overordnet set handlede det om tilgængelighed, kapacitet og evner. Flyet var i produktion og US Navy havde en plan for at opdatere og videreudvikle på flyet frem til 2030. Det kunne hurtigt produceres og indfases. På den måde skulle australierne ikke indfase to flytyper, F-18F og F-35, på samme tid. Desuden var det et generation 4,5 multirole-fly med ”maritime strike” evner. Endelig kunne australierne se nogle interessante muligheder i flyets bagsæde og den sensoroperatør, som kunne placeres i det sæde. Nogle muligheder for nemmere at lade flyet indgå i et større netværk med AWACS-fly, helikoptere, skibe, ubåde og landstyrker.

Australien har modtaget sine to første F-35’ere. De står på Luke Air Force Base, hvor de første australske piloter træner sammen med amerikanske F-35 piloter. Landet vil mellem 2025 og 2030 tage stilling til om F-18F Super Hornet-flyene skal pensioneres eller om de skal flyve i flere år fremefter side om side med F-35. Efterfølgende har Australien i øvrigt også købt 12 F-18G Growler, som er denne her særlige version af Super Hornet, som er skræddersyet til elektronisk krigsførelse.

image

Den australske case er interessant i en dansk sammenhæng fordi vi sagtens kan komme til at stå i en situation, hvor det pludselig viser sig, at F-16 flyene er i en værre forfatning end vi lige troede. Vi bruger dem ret aktivt i disse år. Med Libyen i 2011 og den aktuelle Irak-mission, så bliver der logget nogle flyvetimer på de op til 35 år gamle flystel.

Så selvom kampflyprogrammet måske kommer frem til, at F-35 er det rette fly for Danmark, det mest fremtidssikrede valg, så kan det sagtens være, at vi ikke har tid til at vente på flyet. I hvert fald ikke, hvis vi ikke vil undvære kampfly eller have en reduceret kampflykapacitet i en årrække. Den officielle melding fra Lockheed Martin er fortsat, at F-35 vil være i fuld produktion i 2019, sådan så Danmark kan indfase sine fly i 2020 og frem til 2024.

Men vi skriver stadig kun 2015, og vi så fornylig hvor dårlig stand F-16 flyene er i. Der skal ikke findes særlig mange flere revner før det hele tipper og vi får behov for nye kampfly før F-35’eren er i fuld produktion, prisen er banket ned på et fornuftigt niveau og flyet er fuldt funktionsdygtigt med en acceptabel rådighedsgrad og driftstimepris.

F-35 er som bekendt favorit i den danske konkurrence. Det skyldes blandt andet, at det uomtvisteligt er en nyere generation af kampfly end Super Hornet og Eurofighter, og at det er det fly, som vores nære allierede – dem vi normalt drager i krig med – kommer til at anvende om ganske få år. Norge får sit første fly senere i år. Flyet har stadig sine problemer at slås med, men det er ”too big to fail” for amerikanerne. De SKAL have det til at fungere, for der er ikke noget realistisk alternativ, hvis man gerne vil have en chance overfor kinamanden om 20-30 år.

Hvis vi pludselig får behov for en lynpensionering af F-16 kan det imidlertid være det, der vil gøre, at Super Hornet eller Eurofighter kan komme i spil. Danmark kommer ikke til at købe et ”brobygger-fly” mellem F-16 og F-35. Hvis vi køber F-18 eller Eurofighter til at lynafløse F-16, så kommer vi ikke til at købe F-35. Det har vi ikke råd til. Den kolde krigs indkøb af Draken var noget andet. Nu til dags køber vi kun kampfly hvert 35. år. – desværre.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

13 Comments for this entry

 • E. Petersen siger:

  Her en en artikel om dette emne

  http://news.nationalpost.com/full-comment/michael-byers-the-fa-18-super-hornet-a-better-fighter-jet

  Vedr. økonomi kan man godt forstå man er blevet lidt betænkelig

  “The Harper government erred when, in 2010, it announced its intention to purchase 65 F-35s. The mistake was exacerbated when the government misled Canadians by claiming that the life-cycle cost of the fleet would be $16 billion — when it would actually be at least $45 billion.”

  Det kan da kaldes en regnefejl 🙂

 • GD siger:

  Anskaffelsesfasen var sat til 16 mia can dollars,så at life cycle skulle være sat til 16 mia dollars af Harper regeringen, krver vist dokumentation.

  I øvrigt, den eneste kritik der har været af det can forsvarsministeriums beregninger er, at de skulle have været sat til 30 år ikke 20.

  Mike Byers har også fundet at det vil koste $126 mia for 65 fly over nogen-og-30 år. Så kan man tænke (og grine) lidt over det.

  https://www.policyalternatives.ca/sites/default/files/uploads/publications/National%20Office/2014/04/The_Plane_That_Ate%20_Canadian_Military.pdf

 • D.Staal siger:

  @Andreas.
  “at det er det fly, som vores nære allierede – dem vi normalt drager i krig med”

  Det nøjagtigt samme kan jo siges om F-18.
  Amerikanerne har dem stadig de næste 25 år.
  De kan ikke udskifte over 700 fly af både F-18 classic og F-18SH klassen, med F-35 og en evt. afløser i dette tidsrum det er umuligt.

  Hvad enten man vælger F-18SH eller Eurofighteren, har vi et fly som vores næreste allierede, og dem som vi oftest drager i krig med samme fly.

 • HJV Manden. siger:

  Undskyld jer engelsk elsker, som jeg også er, men skulle vi bare ind i medlem, skrive på dansk… Som E. Petersen. Som i sit brev skiver, det halve på engelsk, vi så et smuk sprog Ja jeg ikke selv. Kender tre – ældre som også er vilde med siden her, men hver gang en af os, skrive på engelsk kommer det “Øv nu igen en som skrevet på engelsk” Og jeg kan se de er kede af det, at de ikke kan følge med, jeg mener det er lig så nemt, at skrive på dansk… Alle skulle læse siden har. Svensk og norsk har de ikke problem med. Ok de sider man henvise til, ja dem kan man ikke oversætte. Undskyld jeg lige bruge dette Forum her.

  Mvh.
  HJV. Manden.

 • HJV Manden. siger:

  Ups… Skulle står “Ja jeg er ikke beder selv”

  Mvh.
  HJV. Manden.

 • Henrik siger:

  Jeg undre mig over at F-22’eren er med i analysen. Mig bekendt er der eksport forbud på F-22 Raptor. Enten er det for at få fly nok med i analysen, eller vil USA gerne eksportere F-22 til Australien når der er forbud til de europæriske lande.
  Det er også besyndligt at omkostninger ikke er nævnt i analysen, F-22 koster i nærheden af 6-7 gange så meget som F/A-18 Super Hornet.

 • E. Petersen siger:

  @HJV Manden

  som du selv skriver skal man ikke oversætte en artikel – så hvis du læser mit indlæg igen er det et uddrag fra linket jeg har valgt at fremhæve.

  Jeg må understrege jeg har aldrig skrevet et indlæg på engelsk hverken helt eller delvist.

 • E. Petersen siger:

  @GD

  http://www.oag-bvg.gc.ca/internet/English/parl_oag_201204_02_e_36466.html

  De 16 milliarder er anvendt af den canadiske instans der informerer parlamentet.

  så den er god nok

  På det tidspunkt opgøres prisen på F-35 til 9 milliarder CAN dollar(5,34 kr) for indkøb af 65 fly – Den pris er også røget kraftig i vejret siden 2012

  og læser man i fig. 2.2 kan man se at fra projektstart arbejdede man med en pris på 50 Millioner USD/stk. per F-35 altså 330 millioner kr. per fly.

  Så konklusionen er igen prisen for et F-35 fly er steget dramatisk og det er hovedårsagen til at Canada ligesom andre lande skyder indkøbet eller køber færre fly.

 • GD siger:

  Hej EP,

  der står 25 mia Can dollars for anskaffelse + 20 års drift. Altså ikke for 30 år, og kostelementer som bortskaffelse er ikke inkluderet. det er de i de 45 mia can dollars.

  Ang. URF. de er i then-year usd.

 • E. Petersen siger:

  @ GD

  aaahhh 🙂

  ja det gør jo en væsentlig forskel – så prisen er steget – men en væsentlig del af stigningen skyldes så ændrede betingelser – lidt mærkelig de har regnet for 20 år i første omgang.

 • HJV Manden. siger:

  Hej E. Petersen.

  Jeg vil ikke brokke mig, det jeg mener, der er mange ældre som ikke kan engelsk, så jeg mener vi jo kunne, i vores indlæg kunne skive på dansk, og så de engelsk indlæg vi finde på engelsk finder på andre sider, kunne vi jo li´ Så godt skive på dansk som på engelsk, det jer jeg begyndt på andre steder nu. Når jeg finder fk.s. en engelsk artikel og synes det skal andre læse, ja så oversætter jeg det til dansk… Igen undskyld jeg bruger siden her igen, til lidt ude for emnet.

  Mvh.
  HJV. Manden.

 • Markos siger:

  Hvis vi nu opdaterer det australske “Air Combat Analysis” skema til 2015:

  – F-18F har stadig grønne flueben i alle 16 delområder!

  F-35 her er der flere områder der stadig er tvivlsomme:

  – Capacity (2012 nu 2020) tvivlsom, ser mere ud til at være helt klar 2025-2030.
  – Role Air-to-Air nu kun “Ok” pga. ringe egenskaber tæt på.
  – Fuel Range skal justeres ned for F-35, (kom frem i 2012 SAR)
  – Targeting POD (rød X) lever ikke op til dagens standard (ingen video downlink eller laser pointer).

 • GD siger:

  Air-air har ikke ændret sig. Hvis SH skal have flueben skal F-35 bestemt også.

  F-35 fuel range klarer specifikation igen (også den gamle), når SDD slutter. Under SDD er F-35 straffet med en 5% ekstra fuel reserve, der så bliver frigivet i 2017. Det er rent papir-papir.

  Der var også liv før IR pointer og Rover. Men det er så røget højt op på listen over fremtidige prioriteringer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *