Besparelser på 8,5 mio på fødevarelaboratorier

Beslutningen om at reducere antallet af forsøgslaboratorier til 5 er udelukkende sket udfra saglige hensyn oplyser fødevareministeren i dette svar til Udvalget. Hun forventer besparelser på 1,8 mio det første år, og 8,5 når forslaget er fuldt gennemført.
null
Dokumentation
Spørgsmål 276:

"Mener ministeren ikke, at det vil være mest hensigtsmæssigt at bevare Fødevarekontrollen i Vejle, da det statistisk set viser sig, at denne region foretager flest laboratorieprøver, jf. "Fødevaredirektoratets laboratoriestruktur, juni 2002"?"

Svar: "Fødevaredirektoratets 11 regioner har i øjeblikket hver sit mikrobiologiske laboratorium til analyser af prøver udtaget af veterinær- og fødevarekontrollen. På samtlige laboratorier er der imidlertid en betydelig overkapacitet i forhold til det aktuelle antal prøver. Mulige fremtidige udliciteringer vil endvidere kunne komme på tale, så antallet af prøver analyseret på regionernes laboratorier i de kommende år snarere v il falde end stige."

Rapporten om Fødevaredirektoratets laboratoriestruktur fra juni 2002 redegør for rationaliseringspotentialet ved at samle analysen af de prøver, regionerne udtager som led i veterinær- og fødevarekontrollen, på et mindre antal moderne laboratorier, der i forvejen har den fornødne kapacitet til et udvidet prøveantal.

Ved en sådan rationalisering vil det fremover blive muligt at opfylde den produktivitetsnorm, som Økonomistyrelsen lagde til grund i sin analyse af direktoratets bevillingsbehov fra 2001 (1250 prøver pr. laborant).

Rapporten fremkommer ikke med anbefalinger vedrørende regionsstrukturen og der er ikke grundlæggende ændringer i den måde regionerne er opdelt på i dag på tegnebrættet. Fødevareregion Vejle vil således fortsat bestå.

Jeg har på grundlag af rapporten besluttet at nedlægge de mikrobiologiske laboratorier ved fødevareregionerne Viborg, Herning, Sønderjylland, Fyn, Vejle og Nordøstsjælland.

Fremover vil de mikrobiologiske laboratorier lokaliseres ved fødevareregionerne Nordjylland, Århus, Esbjerg, Ringsted og København. Laboratoriet ved lokalkontoret på Bornholm vil ligeledes blive bevaret.

Jeg har ved min beslutning blandt andet lagt vægt på, at der i tilknytning til Fødevaredirektoratets tre regionale kemiske laboratorier i Århus, Ringsted og København bør findes et mikrobiologisk laboratorium, at der på de valgte lokaliteter findes nyrenoverede moderne laboratorier med en tilstrækkelig kapacitet, og at den valgte model indebærer en rimelig geografisk spredning. Valget af de 5 laboratorier vil ikke medføre, at der flyttes opg aver over Storebælt.

Besparelsen ved samling i fem laboratorier er beregnet til at udgøre 1,8 mill. kr. i 2003 (hvor der er mange modgående engangsudgifter), 5,9 mill. kr. i 2004 og 6,5 mill. kr. i 2005. Stigningen fra 2004 til 2005 skyldes en forudsætning om, at det gradvis vil være muligt at blive frigjort fra lejemål til de overflødige laboratorier. Når denne proces er fuldt gennemført vil besparelsen udgøre ca. 8,5 mill. kr. årligt.

Jeg vedlægger i øvrigt pressemeddelelse af dags dato om den fremtidige laboratoriestruktur.

Spørgsmål 277:

"Mener ministeren ikke, at Fødevareregion Vejle bør bevares, da Vejle amt har en stor koncentration af fødevareproducerende virksomheder, og hvor det er vigtigt, at der fortsat er en høj service på laboratorie- og fødevarekontrolområdet?"

Svar:

Jeg henviser til min besvarelse af spørgsmål 275 og 276.

Spørgsmål 278:

"Mener ministeren ikke, at Fødevareregion Vejle vil være det bedst tænkelige sted at være hjemsted for et hovedkontor, da man her har et nybygget laboratorium på 800 m2? Ydermere vil man inden for en time kunne komme til Esbjerg, Århus, Odense og den tyske grænse."

 

Svar:

Jeg henviser til min besvarelse af spørgsmål 275 og 276 (alm. del- bilag 955).

 

Mariann Fischer Boel

/Lars Jensen


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00