Valget af en minister helt uden forudgående kendskab til forsvarsområdet kan forsinke kampflyindkøbet. Ja, det må man faktisk håbe det gør. For det ville være betryggende, at den nye minister tog sig tid til selv at rejse rundt til de tre konkurrerende kampflyproducenter i USA og Tyskland for med egne øjne at besigtige tingene og ”sparke dæk” på flyene.

Ministeren bliver ikke ene om at være ny på området. Flere partier må forventes at udpege forsvarsordførere, der ikke har forudgående kendskab til området. Og derfor bør en inspektionstur for minister og forligskreds sættes i kalenderen i andet halvår.

Flere af jer, kære læsere, vil straks indvende at politikerne bør overlade alt arbejdet til de professionelle og blot vente på at de præsenterer deres indstilling. I har ret så langt, at det naturligvis ikke bør være ministerens mavefornemmelse efter besøgene, der er afgørende. Men for en beslutning i denne størrelsesorden, så synes jeg trods alt politikerne lige selv skal have set på varerne inden de bruger 20-30 mia. af mine skattekroner.

Op til købet af skibsbaserede helikoptere i 2012 var daværende forsvarsminister Nick Hækkerup samt medlemmer af forsvarsforligskredsen på en lyntur til England og USA for at besigtige de to kandidater. Og i sensommeren 2013 var den dengang nytiltrådte forsvarsminister Nicolai Wammen sammen med den nytiltrådte chef for kampflykontoret, Lone Lindsby, forsvarschefen og en række medlemmer af forsvarsforligskredsen på besøg hos kampflyproducenterne.

Forsvarsminister Carl Holst (V)

Forsvarsminister Carl Holst (V)

Den nye forsvarsminister hedder i øvrigt Carl Holst. Han er 45 år og uddannet lærer. Mens han er helt grøn på forsvarsområdet og nyvalgt til Folketinget, så er han uhyre velbevandret ud i amts- og regionsrådspolitik. Han blev valgt til Sønderjyllands Amtsråd i 1994. Her sad han i 12 år til 2006. De sidste seks år som amtsborgmester. I 2006 blev amterne nedlagt og Holst blev medlem af regionsrådet i Region Syddanmark samt regionsrådsformand. En post han netop har forladt for at lade sig vælge til Folketinget. Så vi taler om en mand med mere end 20 års parlamentarisk erfaring og 15 år som amtsborgmester/regionsrådsformand.

Carl Holst bor sammen med sin kone Lone og tre børn til daglig i Rødding i Sønderjylland – kun 21 kilometer fra Flyvestation Skrydstrup, hvor de nye kampfly sandsynligvis kommer til at bo. Holsts eneste job efter at være blevet uddannet lærer fra Haderslev Statsseminarium i 1996 og til han blev amtsborgmester i 2000 var på Povlsbjerg Skole i Vojens – kun 5,3 kilometer fra Skrydstrup.

Den nye forsvarsminister var formand for Venstres Ungdom fra 1993 til 1995. En post som Lars Løkke Rasmussen bestred fra 1986 til 1989. Holst er en god ven af Løkke Rasmussen og tilhører inderkredsen omkring statsministeren. Det var derfor forventet, at Holst skulle være minister. Men at det skulle være forsvarsminister, det havde de færreste inklusiv Holst selv forventet. Men sådan er det nogle gange, når kabaler skal gå op.

Troels Lund Poulsen, der var en ihærdig forsvarsordfører frem til valget, skulle have et tungere ministerium, da han også er blandt Løkkes nærmeste. Så han blev erhvervs- og vækstminister. Sundhedsministeriet lå lige til højrebenet for Holst. Men her skulle en anden af Løkkes tro væbnere, Troels Lund Poulsens ekskæreste Sofie Løhde, placeres. Den hidtidige formand for Forsvarsudvalget, Karsten Nonbo, blev ikke genvalgt og den tidligere militærmand Kristian Pihl Lorentzen er åbenbart ikke ministeregnet i Løkkes optik.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

14 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *