Den italiensk-britiske helikopterproducent AgustaWestlands (AW) navn er på ny dukket op i en sag, hvor der er mistanke om, at ikke alt er gået efter bogen ved et salg af helikoptere. Denne gang er det i vores naboland Sverige.

I sidste uge ransagede Riksenheten mot korruption den svenske søfartsstyrelses hovedkontor efter afsløringer i april i det svenske tv-program ”Uppdrag granskning”. Her satte man spotlys på det køb af syv AW-139 helikoptere fra AgustaWestland, som Sjöfartsverket gennemførte i 2012.

I programmet kom det frem, at Sjöfartsverket havde været i kontakt med AW før indkøbet af nye helikoptere overhovedet blev sendt i udbud. Og Sjöfartsverket havde i udbudsmaterielet opstillet meget specifikke krav til helikopterens størrelse. Krav som kun AW-139 kunne leve op til. Helikoptere der var blot 10 cm. højere kunne ikke bruges, mente man hos Sjöfartsverket, hvor den ansvarlige for indkøbet igen og igen svarede udenom på Uppdrag Granskning-journalistens spørgsmål. Lige meget hvad journalisten spurgte om, så svarede han, at Sverige havde fået den bedste helikopter, der egnede sig godt til svenske og skandinaviske forhold.

Nu vil de svenske antikorruptionsmyndigheder gerne kigge nærmere på indkøbet.

”Eftersom det finns anledning att anta att det har begåtts brott som lyder under allmänt åtal har jag idag beslutat att inleda en förundersökning,” siger anklager Robert Engstedt fra Riksenheten mot korruption til svt.se.

Læs alle Uppdrag gransknings artikler om sagen her.

Det er langt fra første gang, at der er mistanke om urent trav i en sag, hvor AgustaWestland har solgt helikoptere til et land. Nogle vil ligefrem påstå, at det er mere reglen end undtagelsen.

Mest aktuelt er sagen fra Korea, som vi omtalte fornylig. Her er en koreansk kontreadmiral blevet anholdt i en sag om mulig korruption i forbindelse med indkøbet af nye AW-159 Wildcat-helikoptere. Admiralen er anklaget for at have presset sine underordnede til at ændre i en rapport om Wildcat’ens operationelle evner i en evalueringsrapport i forbindelse med indkøbet. Den sigtede var på det tidspunkt chef for det koreanske søværns budget og indkøb. Andre tidligere og nuværende officerer fra det koreanske søværn er tidligere blevet sigtet i sagen, men dette er den første anholdelse.

Mest omtalt er en sag fra Indien om et salg af 12 VVIP-helikoptere. Ligesom i Sverige, så spillede en ændring af kravspecifikationerne undervejs i udbudsprocessen også en central rolle i Indien. Eksempelvis skulle motorerne pludselig afprøves, og det gav den tremotorede AW-101 helikopter en fordel i forhold til sine tomotorede konkurrenter.

”Dessa förändringar av de krav som fanns i upphandlingen ledde till att Agusta Westland kunde delta i processen och därefter vinna kontraktet,” siger Emiliano Fittipaldi, undersøgende journalist på avisen l’Espresso i Rom, til svt.se. Han har undersøgt den indisk-italienske korruptionssag. To AW-chefer er blevet idømt to års fængsel i Italien for at have sendt falske fakturaer på 20 millioner Euro til AW’s moderselskab Finmeccanica. Penge, der angiveligt er gået til bestikkelse i Indien, hvor 21 personer stadig undersøges.

Og endelig så er AgustaWestland-salg til Panama og Canada også blevet undersøgt for urent trav.

På en måde er det ærgerligt, at Danmark ikke valgte AW-159 fra AgustaWestland, da vi valgte nye skibsbaserede helikoptere i 2012. For så havde vi journalister muligvis fået noget snavs at skrive om. I 2001 valgte vi faktisk EH-101 helikoptere fra AgustaWestland. Hvis nogle af jer, kære læsere, kender til urent trav i forbindelse med det indkøb, så hører vi naturligvis gerne fra jer.

Til sidst kunne man godt ønske sig, at DR eller TV2 havde et program magen til Uppdrag granskning. Ikke meget godt er kommet ud af Sverige ud over Volvoerne, Astrid Lindgren og fyrretræsmøbler alle har råd til. Men Uppdrag granskning er bestemt en af disse gode ting, som vi burde kopiere i Danmark. Substans og research gennem et helt år i stedet for form og en vært, der vader ind og ud af billedet konstant.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

14 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *