Tamt fransk airshow

18. juni 2015

(PARIS) Det store samtaleemne på dette års Paris Airshow er ikke et af de udstillede eller flyvende jagerfly. Nej, det er alle de fly og producenter, som ikke er på showet i år.

Eurofighter, Gripen og russiske kampfly plejer at være fast inventar ved de flyveopvisninger, som finder sted hver eftermiddag her på Paris Airshow, som startede mandag og kører frem til søndag. Sådan er det ikke i år. Her må publikum mere eller mindre tage til takke med opvisning af et fransk Rafale-fly samt en palette af fortrinsvis franske transport- og passagerfly. Ganske tamt. Ja, selv Danish Airshow og Roskilde Airshow har flere jagerflyopvisninger end dette års Paris Airshow(!) har per dag.

Og hvorfor er det så sådan? Først og fremmest fordi kunderne ikke er her. De er primært i Mellemøsten og Asien. De tager ikke længere automatisk turen til Europa, men vil hellere at producenterne kom “hjem” til dem til Singapore Airshow og Dubai Airshow (som redaktøren da helt klart snart skal til).

Men også fordi man over en bred kam er ret trætte af franskmændene. Ikke blot den normale franske ineffektivitet og arrogance (Det er deres DNA. Sådan er det jo). Men det som flere betegner som decideret chikane. Franskmænd, der prøver at komme med ind til møder, leder delegationer i den gale retning væk fra ens pavillon og meget andet.

image

To amerikanske F-16 fly og en F-15, hvoraf ingen af dem flyver, er derfor eneste ikke-franske kampfly i år. Til gengæld er der mange små aggressive en-motorers turboprop-fly af den slags, som i gamle dage og i Disneyland-film bliver brugt til at sprøjte marker. Her er de dog blevet udstyret med et større arsenal af maskinkanoner og missiler samt pods fra blandt andre danske Terma.

Droner fylder også en del, ligesom helikoptere gør det. Igen små hidsige sataner af både amerikansk, fransk og tyrkisk oprindelse, samt små specialmissionsfly. Den slags, hvor CIA-skuffeselskaber må regnes blandt de mest potentielle kunder. Er i øvrigt ved at læse en spændende bog om CIA’s fly gennem tiderne. Den vender vi tilbage til i et senere indlæg.

image

Se flere billeder fra showet her.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

3 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *