Danmark valgte i november 2012 Sikorskys MH-60R Seahawk-helikopter på bekostning af AW-159 Wildcat fra AgustaWestland. Få måneder senere valgte Korea at gøre det stik modsatte.

Nu er der imidlertid rejst tvivl om hvorvidt den koreanske konkurrence gik helt efter bogen. Således er en koreansk kontreadmiral blevet anholdt i en sag om mulig korruption i forbindelse med indkøbet.

Admiralen er anklaget for at have presset sine underordnede til at ændre i en rapport om Wildcat’ens operationelle evner i en evalueringsrapport i forbindelse med indkøbet. Den sigtede var på det tidspunkt chef for det koreanske søværns budget og indkøb.

Andre tidligere og nuværende officerer fra det koreanske søværn er tidligere blevet sigtet i sagen, men dette er den første anholdelse.

Det er sager som denne, der generelt er med til at gøre konkurrencer som den danske så attraktive at deltage i, få gode skudsmål i eller ligefrem vinde. Det er nemlig en udbredt opfattelse, at korruption og urent trav er mindre sandsynligt i vestlige civiliserede lande som Danmark.

Ingen regel uden undtagelse. Således har de østrigske myndigheder gennem flere år undersøgt en mistanke om bestikkelse i forbindelse med landets køb af Eurofightere for 10 år siden – uden at der er kommet noget konkret ud af det.

Og i Italien har flere AgustaWestland-direktører måtte gå af i forbindelse med sagen om bestikkelse i forbindelse med et salg af 12 VIP-helikoptere til Indien. En sag, der til sidst fik Indien til at annullere indkøbet.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *