Fødevareministeren forsvarer Peter Gæmelkes EU-udnævnelse

Fødevareministeren forsvarer udnævnelsen af Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke til medlem af bestyrelsen af den nye autoritet for fødevaresikkerhed i EU. Hun påpeger samtidig, at det i sidste ende har været kommissionen, der har truffet afgørelsen, men at hun loyalt har arbejdet for, alle de danske kandidater til posten.
Dokumentation
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har med brev af 6. august 2002 ønsket følgende spørgsmål drøftet i et samråd:

”Ministeren bedes begrunde sin udpegning af Landbrugsrådets præsident som Danmarks (eneste) repræsentant i bestyrelsen for Den Europæiske Fø-devaresikkerhedsautoritet, samt hvordan denne udpegning efter ministe-rens vurdering harmonerer med det nye organs formål, nemlig at genopret-te de europæiske forbrugeres tillid til de europæiske fødevarer.”

Lad mig indledningsvis rette en misforståelse. Det stillede spørgs-mål bygger på den antagelse, at jeg i min egenskab af fødevaremini-ster har udpeget Landbrugsrådets præsident som den eneste danske repræsentant i bestyrelsen for Den Europæiske Fødevaresikker-hedsautoritet, i daglig tale fødevareautoriteten.

Dette er ikke korrekt. Som det også fremgår af Fødevareministeriets nyhedsbrev umiddelbart efter, at bestyrelsens sammensætning var blevet besluttet, er der tale om, at alle interesserede kandidater til posten som bestyrelsesmedlem personligt skulle indgive ansøgning bilagt CV m.m. direkte til Kommissionen.

Proceduren er følgende: Bestyrelsen består af 14 medlemmer udpe-get af Rådet i samråd med Europa-Parlamentet fra en liste, som Kommissinen opstiller (Fødevareforordning nr. 178/2002, art. 25).

Tre danske kandidater havde indgivet ansøgning til Kommissionen, nemlig Landbrugsrådets formand, Peter Gæmelke, professor ved Danmarks Veterinærinstitut, Henrik Wegener, og Forbrugerrådets direktør, Rasmus Kjeldahl.

Efter at disse tre kandidater havde indgivet ansøgning til Kommis-sionen, afsendte jeg et brev til Kommissionen, hvori jeg gav udtryk for mine anbefalinger af alle disse tre kandidater samt min støtte til eventuelle kandidater fra den danske fagbevægelse og den danske industri.

Kommissionen modtog ca. 300 ansøgninger og udformede herefter den 5. april 2002 en shortliste med 30 kandidater, som blev forelagt til behandling i Parlamentet.

Peter Gæmelke og Henrik Wegener var på Kommissionens short-liste, som blev fremsendt til udtalelse i Parlamentet, mens forbru-gerrepræsentanter fra forskellige andre lande var medtaget på den-ne liste. Forbrugerrådets repræsentant Rasmus Kjeldal blev fravalgt så vidt vides ud fra Kommissionens selektive kriterier.

På baggrund af Kommissionens liste udarbejdede Parlamentet sin liste på 17 navngivne kandidater, der også omfattede begge de to danskere. Listen blev sendt til Kommissionen den 17. juni 2002.

På det tidspunkt i processen var der ikke fuld sikkerhed for, at en repræsentant fra samtlige medlemslande kunne få sæde i bestyrel-sen, da bestyrelsen ifølge fødevareforordningen skal sammensættes af 14 medlemmer fra medlemslandene samt 1 fra Kommissionen. Ligeledes er det foreskrevet i forordningen, at udvælgelsen af besty-relsesmedlemmer skal ske med udgangspunkt i kriterier såsom højst muligt kompetenceniveau, en bred vifte af relevant ekspertise, f.eks i ledelse og offentlig forvaltning, og den størst mulige geografi-ske spredning i EU.

Derfor har jeg først og fremmest arbejdet for at få en dansk repræ-sentant med i bestyrelsen. Jeg har gennem forløbet således støttet samtlige danske repræsentanter. Da det imidlertid stod klart, at ikke begge de danske repræsentanter kunne få sæde i bestyrelsen, valgte jeg imidlertid særligt at give min støtte til Peter Gæmelke, som har stor erfaring i at samarbejde med alle parter inden for fødevaresik-kerhed, og som besidder en bred og solid ekspertise inden for pri-mær produktion, forarbejdning og afsætning.

Den endelige beslutning blev truffet på grundlag af et oplæg fra det spanske formandskab, hvor man tilstræbte at sammensætte en be-styrelse med så brede kompetencer og så stor geografisk spredning som muligt. På den endelige liste er ca. 65% (9 personer) af bestyrel-sesmedlemmerne også anbefalet af Parlamentet. Sagen blev forelagt på et COREPER-møde senest den 10. juli 2002. Beslutningen om den endelige sammensætning blev herefter truffet på Rådsmøde (land-brug) den 15. juli 2002 som A-punkt.

Som nævnt har Rådet imidlertid i sin endelige beslutning om sam-mensætning af bestyrelsen skullet afveje en række kriterier som kompetence, ekspertise og geografisk spredning i EU over for hin-anden. Under hensyn hertil finder jeg, at bestyrelsen har fået en god sammensætning, og jeg har noteret mig, at Forbrugerrådet har givet udtryk for tilfredshed med, at Peter Gæmelke er kommet ind, (arti-kel i Politiken af den 17. september 2002).


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00