Salg af sprøjtemidler til private til professionel brug

Miljøstyrelsen mener ikke, at der er noget, der tyder på, at der er et misbrug af sprøjtemidler, købt af private til professionelt brug. Han vil dog i løbet af efteråret undersøge muligheden for, at der indgås en frivillig aftale med branchen om, at alle – eller evt. kun særligt udvalgte - havemidler markedsføres som »klar-til-brug« midler. Samtidig er miljøministeren indstillet på en oplysningsindsats.
Claus Iversen
Dokumentation
Spørger: Keld Albrechtsen (EL)
Fremsat 8/8-02, besvaret 21/8-02.

Spørgsmål: "Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at private ikke køber sprøjtemidler beregnet til professionel brug hos grovvareforhandlerne?"

Begrundelse: Ingen.

Miljøministerens svar: "Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, der har oplyst følgende:"

"Efter de eksisterende regler kan de fleste plantebeskyttelsesmidler forhandles og købes af alle, men de skal anvendes og håndteres efter de miljø- og sundhedsmæssige forskrifter, der er lagt fast i midlernes godkendelser. Det indebærer, at de alene må bruges indenfor de godkendte anvendelsesområder, og alle vilkår om dosering, opbevaring, bortskaffelse etc. skal overholdes. Det vil således være strafbart at anvende midlerne til andre end de g odkendte formål, at anvende dem i større koncentrationer end anført eller at sælge eller overdrage midlet i en anden emballage end originalpakningen. Ligeledes vil det være ulovligt, hvis brugeren opbevarer midlet i andet end den oprindelige emballage.

Miljøstyrelsen har ikke oplysninger, der tyder på, at den aktuelle handel med plantebeskyttelsesmidler giver anledning til særlige problemer.

En regulering af området vil give anledning til betydelige tekniske og juridiske problemer. Som reglerne er i dag, godkendes plantebeskyttelsesmidlerne normalt ikke med henblik på enten privat eller professionel brug. Regler der fastlægger hvilke udsalgssteder, der må sælge midler til henholdsvis privat eller professionel brug vil forudsætte en inddeling af alle –nye såvel som eksisterende- midler i disse to kategorier. Det vil rent teknisk være meget eligt, og det vil give anledning til betydelige EU-retlige problemer, idet direktivet om plantebeskyttelsesmidler ikke opererer med en sådan inddeling.

Handelen med plantebeskyttelsesmidler har udviklet sig på den måde, at midler med anvendelsesområder, der har interesse for den private hus- og haveejer, typisk sælges i byggemarkeder, havecentre, på planteskoler mv. De forhandles ofte i mindre pakninger og i lavere koncentrationer. Omkring halvdelen af disse midler er umiddelbart klar til brug, idet de kan anvendes direkte fra emballagen uden først at skulle omhældes eller fortyndes. Disse produkter er herved u dviklet med henblik på den private forbrugers behov og forudsætninger."

"En sådan udvikling, hvor branchen og forbrugerne ad frivillighedens vej finder en fornuftig løsning, anser jeg for at være det rigtige på dette område. Jeg ønsker derfor at understøtte denne udvikling, og jeg vil i løbet af efteråret undersøge mulighederne for, at der indgås en frivillig aftale med branchen om, at alle –eller evt. kun særligt udvalgte- havemidler markedsføres som »klar-til-brug« midler, at branchen jder bedre brugsanvisninger mv.

Samtidig er jeg indstillet på at iværksætte en oplysningsindsats overfor haveejerne, hvor der oplyses om mulighederne for at begrænse anvendelsen, betydningen af at doseringsangivelserne ikke overskrides, om ikke at anvende midlerne udenfor deres godkendelsesområder, om korrekt bortskaffelse af tom emballage mv."


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00