Drop momsen på sunde fødevarer

null
Claus Iversen
null
Dokumentation
Problemet med overvægt og fedme vokser drastisk i det danske samfund i disse år. Ikke mindst blandt børn vil dårlig kost og for lidt motion være medvirkende årsag til dramatiske stigninger i sundhedsudgifterne fremover. Derfor bør det gøres økonomisk attraktivt for danske familier at købe sunde fødevarer, så den usunde livsstil kan omlægges. Almindelige danskere skal have råd til at vælge den sunde vej.

Danskerne bliver federe og federe og i dag er næsten halvdelen af befolkningen overvægtige målt efter BMI (Body Mass Indeks). Også børn og unge er begyndt at tage på. Nye undersøgelser fra Institut for Folkesundhedsvidenskab viser en markant stigning i antallet af overvægtige 16-24 årige. Udviklingen vil på sigt lægge et enormt pres på det danske sundhedsvæsen, og allerede i dag bruges ca. 5 mia. kr. årligt på behandling af sygdomme forårsaget af fedme. Sygdomme som hjertekarsygdomme, leddegigt og diabetes-2 er alle sygdomme, som er i vækst p.g.a. fedme og overvægt.

Derfor mener DSU Roskilde Amt, at der bør tages helt nye metoder i brug for at få danskerne til at lægge deres madvaner og livsstil om. En måde at give et økonomisk incitament for familierne er at sænke eller fjerne momsen på sunde fødevarer. Derved vil man opnå en økonomisk gevinst ved at vælge det sunde alternativ frem for den nuværende usunde kost med alt for meget slik, chips og fed mad.

Både for den enkelte dansker og for samfundet generelt er det utroligt vigtigt, at der gøres noget nu. De mange sygdomme forårsaget af fedme er naturligvis ubehagelige for det enkelte menneske og dennes familie, men mennesker har selvfølgelig ret til selv at vælge, hvordan man vil leve. For samfundet udgør fedme og overvægt et kæmpe økonomisk problem, som er værd at tage med i overvejelserne, når man diskuterer menneskers ret til at vælge selv.

Derfor mener DSU Roskilde Amt, at informationsindsatsen omkring kost og sunde fødevarer bør styrkes samtidig med en fjernelse af momsen, så flere danskere lægger den fede mad på hylden og vælger det sunde alternativ. Også i folkeskolen bør informationen styrkes, så også børnene lærer, hvilken betydning det har, at de lever sundt og fedtfattigt.

DSU Roskilde Amt opfordrer derfor regeringen til hurtigst muligt at afskaffe moms på sunde fødevarer og iværksætte en stor kampagne for at få danskerne til at leve sundere. Ligeledes opfordres kommunerne til at sætte fokus på sundhed og madvaner allerede i folkeskolen, så eleverne i en tidlig alder gøres bekendt med de risici de udsætter sig selv for, når de drikker for meget cola og spiser for mange burgere.

DSU Roskilde Amts formand, Thomas Bruselius Jensen, kan kontaktes på tlf. 27 28 70 52 for yderligere kommentarer.


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00