Punkt syv til Rådsmødenotat 15/7-02

null
Claus Iversen
Dette bilag er et ekstra punkt på dagsordenen til rådsmødet den 15/7-02.

Det drejer sig om handel med frø af olie- og spindplanter, som hverken omfatter frø af hybridsorter bortset fra solsikke eller frø af sammensatte sorter. Dette forslag har til formål at tilvejebringe det retlige grundlag for via proceduren i Den Stående Komité for Frø- og Plantemateriale at medtage frø af hybridsorter og af sammensatte sorter.

Læs hele dokumentet her:

Dokumentation

7. Forslag til Rådets Direktiv om ændring af Direktiv 69/208/EØF om handel med frø af olie- og spindplanter til også at omfatte frø af hybrider og sammensatte sorter

KOM dok. (2002) 232 endelig


Revideret genoptryk af grundnotat af 24. juni 2002. Ændringerne er markeret i marginen.

Baggrund

Kommissionen har ved KOM (2002) 232 af 14. maj 2002 fremsendt forslag til Rådets Direktiv om ændring af Direktiv 69/208/EØF om handel med frø af olie- og spindplanter til også at omfatte frø af hybrider og sammensatte sorter. Forslaget er oversendt til Rådet den 14. maj 2002.

Forslaget er fremsat med hjemmel i TEF artikel 37 og kan vedtages af Rådet med kvalificeret flertal efter høring af Europa-Parlamentet.

Nærheds- og proportionalitetsprincippet

Der er ikke redegjort for nærheds- og proportionalitetsprincippet, idet der er tale om gennemførelse af den fælles landbrugspolitik.

Formål og indhold

Rådets direktiv 69/208/EØF om handel med frø af olie- og spindplanter omfatter hverken frø af hybridsorter bortset fra solsikke eller frø af sammensatte sorter. Nærværende forslag har til formål at tilvejebringe det retlige grundlag for via proceduren i Den Stående Komité for Frø- og Plantemateriale at medtage frø af hybridsorter og af sammensatte sorter.

En hybridsort er en krydsning mellem en pollensteril hunplante med en pollen fra en kontrolleret hanplante, mens en sammensat sort er en krydsning mellem en pollensteril hunplante med pollen fra hanplanter af flere sorter.

Forædlingsmetoderne til fremstilling af hybridfrø af især raps er blevet meget udviklet gennem de sidste mange år. Disse nye hybridsorter har vist sig at have et meget større udbyttepotentiale og får stadig større betydning i Fællesskabet.

Med henblik på at muliggøre handel med hybridfrø af raps og samtidig indhøste erfaringer med certificering af denne type frø blev der ved Kommissionens Beslutning

95/232/EF iværksat et tidsbegrænset forsøg for at fastsætte de betingelser, som hybridfrø og sammensatte sorter skal opfylde. Denne midlertidige forsøgsperiode udløber den 30. juni 2002.

Det foreliggende forslag til ændring af direktiv 69/208/EØF er en betingelse for, at der også efter den 30. juni 2002 kan foregå handel med hybridfrø af olie- og spindplanter.

Udtalelser

Europa-Parlamentet afgav en positiv udtalelse om forslaget den 4. juli 2002.

Gældende dansk ret

Det berørte område er reguleret ved bekendtgørelse nr. 52 af 24. januar 2002 om markfrø, som senest ændret ved bekendtgørelse nr. 224 af 22. april 2002.

Konsekvenser

Forslaget har ingen lovgivningsmæssige, statsfinansielle eller samfundsøkonomiske konsekvenser.

Høring

Forslaget har været i høring i §2-udvalget (landbrug). Landbrugsraadet støtter forslaget om, at den midlertidige ordning om handel med frø af hybrider gøres permanent.

Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Der er fremsendt grundnotat om sagen den 24. juni 2002.

 


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00