Opgør om udvidelsen

Tidligere Miljøminister Svend Auken (S) langer ud efter regeringen for ikke at ville diskutere problemerne i forbindelse med østudvidelsen. Han kæder samtidig udvidelsen sammen med en kommende arbejdsmarkedsreform. Beskæftigelsesministeren afviser kritikken og siger, at regeringen viderefører den gamle regerings politik på området.
Svend Auken (S) kritiserer nu regeringen for at være i færd med at gøre de østeuropæiske befolkninger en bjørnetjeneste ved helt at negligere og fortie de problemer, som EU-udvidelsen vil føre med sig.

Svend Auken advarer mod at nedtone risikoen for løntrykkeri, illegal indvandring og øget kriminalitet til den dag, hvor tusindvis af bl.a. polakker har slået sig ned i Danmark, og han frygter, at det kan ende med store gnidninger mellem befolkningsgrupperne i den situation.

Konkret langer den tidligere arbejds- og miljøminister ud efter beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V), der ikke finder det nødvendigt at inddrage østudvidelsen mulige konsekvenser i efterårets trepartsdrøftelser om en ny arbejdsmarkedsreform og samtidig ønsker eksklusivaftalerne fjernet.

Dermed er han på linje med Dansk Folkeparti, som har krævet at spørgsmålet om en afskaffelse af eksklusivaftalerne kædes sammen med en overgangsordning for arbejdskraftens frie bevægelighed i forhold til de nye EU-lande.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00