Når et firma også producerer fladskærme og smartphones, ja så kan det ikke komme bag på en, at deres artilleripjece er fuldautomatisk og kan betjenes af fire kvinder. Fire små asiatiske kvinder, som ikke behøver at gå uden for køretøjet og bruge kræfter på at lade kanonen. Nej, den er selvfølgelig fuldautomatisk og har næsten tre gange så mange granater som konkurrenterne ombord.

Navnet er K9 Thunder, som produceres af Samsung fra Sydkorea og som er med i konkurrencen om nyt dansk artilleri.

Koreanerne var i Danmark i sidste uge og gav sig naturligvis tid til at mødes med nytkampfly.dk.

Samsung producerer 20-30 K9’ere hver måned og vil gøre det frem til 2020. Kunden er det koreanske forsvar, der skal bruge dem til at opstille en hel mur af artilleri langs grænsen til Nordkorea, hvis naboen i nord en dag bliver aggressiv. For som koreanerne pointerer, så har de en lige så fjendtlig indstillet nabo, som Israel har.

Med den volumen kan man undre sig over hvorfor det overhovedet er interessant for Samsung at deltage i den danske konkurrence om levering af mellem 9 og 21 pjecer, hvilket svarer til mindre end én måneds produktion. Forklaringen er, at Samsung ser Danmark som porten til Europa. Efter mødet med nytkampfly.dk satte de to koreanske sælgere da også kursen mod Finland, hvor Ruslands ageren de sidste måneder har gjort interessen for artillerikanoner ekstra stor. Norge har netop udsendt et spørgeskema til en række artilleriproducenter for at få informationer inden man eventuelt udsender en egentlig ”request for information”. Og i Polen er man forståeligt nok også blevet mere artilleriinteresseret.

For med en skudrækkevidde på 40 kilometer, så vil artillerikanoner være en af hjørnestenene i kampen på landjorden mod en russisk invasionsstyrke – hvis det skulle komme dertil en dag.

Koreanerne peger på, at de masseproducerer K9’ere og sagtens ville kunne afgive slots i produktionen til Korea, hvis et NATO-lande ønskede hurtig levering af et antal K9’ere.

K9 Thunder1

Det fuldautomatiske set-up i et bæltebaseret køretøj betyder, at K9’eren ifølge Samsung-folkene koster omkring 10 procent mere end konkurrenterne i den danske konkurrence. Men for den merpris får vi også flere egenskaber og bedre beskyttelse. Ved at mandskabet ikke skal ud af køretøjet for at lade kanonen, er de bedre beskyttede og får ikke de påvirkninger, som man gør, når man står bagved en almindelig kanon, når den affyres. Desuden er de bedre beskyttede både under mission, transport og i hvileperioder.

K9 Thunder kan betjenes af fire m/k, mens de to andre kandidater kræver en besætning på fem mand. Desuden er der ofte brug for at have en ammunitionslastbil til at følge efter. For mens K9 kan have 48 granater ombord, så har de andre kun 18. Bæltekøretøjet K9 Thunder vejer 50 tons, mens eksempelvis Nexters hjulbaserede CEASAR-kanon vejer omkring 30 tons. Men en lang kanon gør, at CEASAR, ifølge Samsung, ikke kan være i en C-130 Hercules. Begge køretøjer kræver C-17 fly eller større for blive transporteret ad luftvejen til fronten.

De tre producenter Samsung, Nexter og Elbit skal aflevere deres ”best and final offer” (BAFO) i slutningen af september. Herefter er det planen fra 27. oktober at gennemføre verifikationstests hos en eller flere af deltagerne. Tests som sandsynligvis vil vare en uge eller mere.

I starten af december er det så planen, at Forsvarets Materieltjeneste kan aflevere sin indstilling til forsvarschefen. Det anslås at artilleriet vil koste omkring 1 mia. kroner.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

10 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *