Bekendtgørelse nr. 624 af 26/7-02

Claus Iversen
Dokumentation

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om autorisation m.v. ved behandling og salg af fødevarer m.v. samt kontrolmærkning af animalske fødevarer

 

§ 1

I bekendtgørelse nr. 26 af 18. januar 2002 om autorisation m.v. ved behandling og salg af fødevarer m.v. samt kontrolmærkning af animalske fødevarer, foretages følgende ændringer:

1. I titelnoten indsættes efter »Rådets direktiv 91/493/EØF om sundhedsmæssige betingelser for produktion og afsætning af fiskerivarer (EF-Tidende 1991 L 268 s. 15),«: »Rådets direktiv 91/494/EØF om dyresundhedsmæssige betingelse for handel inden for Fællesskabet med fersk fjerkrækød og for indførsel heraf fra tredjelande (EF-Tidende 1991 L 268 s. 35),«.

2. I indledningen tilføjes efter »§ 51, stk. 3,«: »§§ 54, stk. 2 og 3 og 55, stk. 2, «.

3. I bilag 2, kapitel 3 affattes kapiteloverskriften: »Kontrolmærkning af kød af fjerkræ og opdrættet fjervildt, hidrørende fra besætninger uden dyresundhedsmæssige restriktioner«

4. I bilag 2, kapitel 3, indsættes efter nr. 7:

»Kontrolmærkning af kød af fjerkræ og opdrættet fjervildt, hidrørende fra besætninger under mistanke for Newcastle disease eller Aviær Influenza

8) Kød af fjerkræ, der stammer fra besætninger, der er omfattet af §§ 9 a, stk. 1 og § 9 b, stk. 1 i bekendtgørelse nr. 921 af 10. november 1994 om særligt smitsomme sygdomme hos fjerkræ og andre fugle i fangenskab kan uanset nr. 1-7, mærkes i overensstemmelse med nr. 1-7, hvis det pågældende mærke straks

a) overstemples således, at kontrolmærket, jf. nr. 1-7, dækkes af et retvinklet kryds, der er anbragt på skrå, således at midtpunktet befinder sig i midten af mærket, og oplysningerne på dette kan læses, eller

b) erstattes af et særligt enkeltmærke, der består af kontrolmærket, jf. nr. 1-7, overstemplet i overensstemmelse med litra a.

9) Det i nr. 8 omhandlede kød må ikke indgå i samhandel inden for EU og Norge.

10) Det i nr. 8 omhandlede kød skal behandles, opskæres, transporteres og oplagres fysisk adskilt fra eller på andre tidspunkter end fjerkrækød med oprindelse i besætninger, der ligger uden for de i §§ 9 a og 9 b i bekendtgørelse om særligt smitsomme sygdomme hos fjerkræ og andre fugle i fangenskab nævnte zoner, og må ikke indgå i samhandelen i EU og Norge, medmindre det forarbejdes til kødprodukter i overensstemmelse med bilag 3. Kødet kan dog omsættes på det danske marked. Virksomheden skal orientere fødevareregionen om den i henhold til dette nummer valgte fremgangsmåde.

11) Kød af fjerkræ, der stammer fra besætninger, der er omfattet af §§ 9 a, stk. 1 og § 9 b, stk. 1 i bekendtgørelse om særligt smitsomme sygdomme hos fjerkræ og andre fugle i fangenskab, kan dog mærkes med kontrolmærke i henhold til nr. 1-7, såfremt kødet hidrører fra fjerkræ:

a) der kommer fra en flok, hvor der fem dage før afsendelsen til slagteriet af et repræsentativt udsnit af flokken er foretaget en virologisk undersøgelse, eller for så vidt angår Newcastle disease hvor der 3 arbejdsdage (man-fre) før afsendelsen til slagteriet foretages en serologisk undersøgelse, og hvor resultatet af disse undersøgelser er negativt. Stikprøveudtagningen til den virologiske undersøgelse skal foretages af fødevareregionen,

b) der kommer fra en bedrift, hvor der efter en klinisk undersøgelse foretaget af fødevareregionen ikke er konstateret nogen kliniske eller andre symptomer, som kunne tyde på Newcastle disease eller Aviær Influenza. Undersøgelsen skal være foretaget i løbet af de sidste 24 timer inden afsendelsen af fjerkræet,

c) der er transporteret direkte fra oprindelsesbedriften til slagteriet, og under transporten til slagteriet ikke har været i kontakt med fjerkræ, der er under mistanke for udbrud af Newcastle disease eller Aviær Influenza, og

d) der bliver undersøgt på slagteriet før eller efter slagtningen med henblik på at konstatere eventuelle symptomer på Newcastle disease.

Kontrolmærkning af kød af fjerkræ og opdrættet fjervildt, hidrørende fra besætninger, hvor der er konstateret udbrud af Newcastle disease eller Aviær Influenza

12) Kød af fjerkræ, der ikke opfylder betingelserne i bilag 4, kan uanset nr. 1-7, mærkes i overensstemmelse med nr. 1-7 i denne bekendtgørelse, hvis det pågældende mærke straks

a) overstemples således, at kontrolmærket, jf. nr. 1-7, dækkes af et retvinklet kryds, der er anbragt på skrå, således at midtpunktet befinder sig i midten af mærket, og oplysningerne på dette kan læses, eller

b) erstattes af et særligt enkeltmærke, der består af kontrolmærket, jf. nr. 1-7, overstemplet i overensstemmelse med litra a.

13) Det i nr. 12 omhandlede kød må ikke indgå i samhandel inden for EU og Norge.

14) Det i nr. 12 omhandlede kød skal behandles, opskæres, transporteres og oplagres fysisk adskilt fra eller på andre tidspunkter end fjerkrækød med oprindelse i besætninger, der ligger uden for de i §§ 14 og 15 i bekendtgørelse nr. 921 af 10. november 1994 om særligt smitsomme sygdomme hos fjerkræ og andre fugle i fangenskab nævnte zoner, og må ikke sælges på hjemmemarkedet eller indgå i samhandelen i EU og Norge, medmindre det forarbejdes til kødprodukter i overensstemmelse med bilag 3. Virksomheden skal orientere fødevareregionen om den i henhold til dette nummer valgte fremgangsmåde.

15) Kød af fjerkræ, der ikke opfylder betingelserne i bilag 4, kan dog mærkes med kontrolmærke i henhold til nr. 1-7, såfremt kødet hidrører fra fjerkræ:

a) der kommer fra en bedrift, som er beliggende i den del af et overvågningszonen, der ligger uden for beskyttelseszonen, jf. §§ 14, stk. 1 og 15, stk. 1 i bekendtgørelse om særligt smitsomme sygdomme hos fjerkræ og andre fugle i fangenskab, og som ifølge den epidemiologiske undersøgelse ikke har været i kontakt med nogen smittet bedrift,

b) der kommer fra en flok, hvor der fem dage før afsendelsen til slagteriet er foretaget en virologisk undersøgelse med negativt resultat af et repræsentativt udsnit af flokken. Stikprøveudtagningen skal foretages af fødevareregionen,

c) der kommer fra en bedrift, hvor der efter en klinisk undersøgelse foretaget af fødevareregionen, ikke er konstateret nogen kliniske eller andre symptomer, som kunne tyde på Newcastle disease eller Aviær Influenza. Undersøgelsen skal være foretaget i løbet af de sidste 24 timer inden afsendelsen af fjerkræet,

d) der er transporteret direkte fra oprindelsesbedriften til slagteriet, og under transporten til slagteriet ikke har været i kontakt med fjerkræ, der er smittet med Newcastle disease eller Aviær Influenza, og

e) der bliver undersøgt på slagteriet før eller efter slagtningen med henblik på at konstatere eventuelle symptomer på Newcastle disease.«.

5. Som bilag 3 indsættes bilag 1 til denne bekendtgørelse.

6. Som bilag 4 indsættes bilag 2 til denne bekendtgørelse.

§ 2

Bekendtgørelsen træder i kraft den 28. juli 2002.

Fødevaredirektoratet, den 26. juli 2002

P.D.V.
E.B.
Henrik G. Jensen

/Lisbet Nielsen


Bilag 1 »Bilag 3

Krav til behandling af kødprodukter fremstillet af kød af fjerkræ

Kødprodukter kan anvendes i samhandelen inden for EU og Norge, såfremt de helt eller delvis er fremstillet af eller med fjerkrækød, og såfremt kødprodukterne har været underkastet en af følgende behandlinger:

1) en varmebehandling i en hermetisk lukket beholder til en Fo-værdi, der mindst er lig med 3,00, eller

2) en anden varmebehandling, hvor kødproduktet opnår en centrumtemperatur på mindst 70°C.«


Bilag 2 »Bilag 4

Betingelser for handel med kød af fjerkræ

Kød skal for at kunne indgå i samhandel inden for EU og Norge hidrøre fra fjerkræ, der

1) kommer fra en bedrift:
- som ikke er omfattet af dyresundhedsmæssige foranstaltninger vedrørende en fjerkræsygdom
- som ikke ligger i et område, der af hensyn til dyresundheden er underlagt restriktioner, der indbefatter kontrol af fjerkrækød for symptomer på Newcastle disease, Aviær Influenza eller andre sygdomme, som kan inficere fjerkræ,

2) under transporten til slagteriet ikke har været i kontakt med fjerkræ, som er smittet med Newcastle disease eller Aviær Influenza, og

3) hidrører fra slagterier, hvor der ved slagtningen ikke er konstateret noget tilfælde af Newcastle disease eller Aviær Influenza.

Fersk kød, der på slagterier, opskæringsvirksomheder, i kølehuse eller under transport mistænkes for at være kontamineret med Newcastle disease eller Aviær Influenza, skal udelukkes fra samhandelen. «


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00