Newcastle Disease en realitet

Claus Iversen
Dokumentation
Dansk udbrud af fjerkræsygdommen Newcastle Disease bekræftet

Mistanken om et dansk udbrud af fjerkræsygdommen Newcastle Disease er i dag blevet bekræftet. Det betyder, at der indføres særlige beskyttelses- og overvågningszoner omkring alle de fjerkræhold, hvor laboratorieresultater peger på, at dyrene er smittede. Det drejer sig indtil videre om 42 besætninger i Jylland. Størsteparten ligger i Sønderjylland.

Udbruddet vil formentlig få konsekvenser for den danske fjerkræeksport, idet mange lande vil beskytte sig mod smitten ved at lukke for import af danske fjerkræprodukter i en periode.

Myndighederne har siden midten af juli haft mistanke om et udbrud af den meget smitsomme fjerkræsygdom, der typisk får hønsene til at lægge færre æg, ligesom mange af de smittede dyr dør. Fordi sygdommen er så alvorlig for fjerkræproduktionen, indførte Fødevaredirektoratet en række restriktioner allerede, da mistanken opstod. Der er oprettet beskyttelses- og overvågningszoner flere steder i Jylland, ligesom flere af de besætninger, der har været mistænkt, allerede er slået ned.

"Vi valgte at gribe hurtigt ind i denne situation. Det betyder, at vi nu er godt med i forhold til at få bekæmpet sygdommen og sikre, at den ikke spreder sig yderligere", siger veterinærdirektør Preben Willeberg.

Fødevaredirektoratet henstiller i øvrigt til almindelige borgere, at de ikke køber og sælger levende fjerkræ, så længe udbruddet står på. Samtidig opfordres fjerkræholdere til at holde ekstra godt øje med deres dyr og kontakte deres dyrlæge, hvis dyrene viser tegn på sygdom.

Fødevaredirektoratets folk arbejder allerede på højtryk for at få oprettet de mange zoner på henholdsvis 3 og 10 km fra de berørte fjerkræhold, så sygdommen kan holdes under kontrol. Zonerne vil blive opretholdt 30 dage efter at rengøring og desinfektion af de enkelte besætninger er godkendt af myndighederne.

Indenfor zonerne er det bl.a. ikke tilladt at fjerne fjerkræ uden tilladelse fra Fødevaredirektoratet. De nærmere regler kan læses på direktoratets hjemmeside www.fdir.dk . Der er desuden forbud mod samling af fjerkræ ved bl.a. dyrskuer, markeder og brevdueflyvning i hele landet.

Newcastle Disease er en meget alvorlig og smitsom fjerkræsygdom. Sygdommen kan ikke overføres til mennesker, og der er ingen risiko ved at spise æg eller kød fra fjerkræ. Sygdommen smitter ved direkte kontakt mellem fjerkræ og indirekte via fx æg, redskaber brugt i besætningen, personkontakt og køretøjer.

Yderligere oplysninger:
Veterinærdirektør Preben Willeberg, tlf. 20 92 21 18
Veterinærinspektør Else Enemark, tlf. 22 63 96 25


Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00