Den 13. september 2001 offentliggjorde daværende forsvarsminister Jan Trøjborg ved et pressemøde på Kastellet, at Danmark havde købt otte AgustaWestland EH-101 helikoptere til ”Search and Rescue” og seks helikoptere til taktisk troppetransport. Men først nu, knap 13 år senere, er de første fire EH-101 helikoptere udrustet til at kunne varetage opgaven med taktisk troppetransport (TTT) fra på tirsdag. Det fremgår af et statusnotat, som forsvarsminister Nicolai Wammen i går sendte til Folketingets Forsvarsudvalg.

”Der er aktuelt fire helikoptere i dansk troppetransportkonfiguration klar til operativ brug, idet tre af de fire helikoptere aktuelt er udrustet med ballistisk beskyttelse. Forsvaret vil således kunne opstille tre EH101 helikoptere med henblik på operativ indsættelse juli 2014 i troppetransportrollen og samtidig have en helikopter til hjemlig træning,” skriver ministeren.

Hvis man som undertegnede har fulgt processen siden 2001, hvor jeg som ung journalistpraktikant sad på anden række til pressemødet og noterede flittigt, så er det en historisk dag. Tænk sig at denne klarmelding rent faktisk skulle komme en dag.

Nu er der ingen tid at spilde. Gennem adskillige år har det været planen at udsende et helikopterbidrag til Afghanistan. En opgave, som politikerne har følt stærkt for. Så nu er det bare med at få dem derned. Om der bliver noget for dem at lave og hvor længe de kommer til at være dernede er underordnet. Den politiske signalværdi er vigtigere.

Helikopterne er modificeret til bevæbning med tre maskingeværer i affutager og til anvendelse af elektronisk selvbeskyttelsesudstyr. Desuden er de udrustet med ballistisk beskyttelse og en række andre ting.

foto 3

En EH-101 helikopter i TTT-konfiguration til Danish Airshow på Flyvestation Karup 22. juni 2014.

Hvis vi lægger de mange års tilløb bag os og kigger fremad, så står vi nu med en kapacitet, som egner sig rigtig godt til udsendelse i internationale missioner. Det er sådan en slags ”boots on the ground” uden helt at være det. Men som alligevel vil give næsten lige så meget goodwill i Washington som kamptropper på jorden. For taktisk troppetransport er vigtigt og meget synligt i krigszonen.

Næste skridt bliver at udnytte de muligheder TTT-helikopterne giver i relation til specialoperationer.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

8 Comments for this entry

 • A. Dreyer siger:

  Det er vist ikke første gang vi har haft en “dansk” helikopter i Afghanistan med engelsk bemanding? For 2 år siden så en udsendelse fra Afghanistan med en 101 og danske piloter ombord. Hvad var det jeg så? Det var lavflyning og fuld fart.

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  @A. Dreyer
  Det du så var danske besætningsmedlemmer i engelsk uniform (m. dansk flag på skulderen). Disse danske besætningsmedlemmer fra Esk. 722, fløj RAF HC3 helikoptere, som led i uddannelse til at flyve taktisk troppetransport. Man kunne kalde det “On the job træning”.

  Se også: https://www.youtube.com/watch?v=6ChJ2ByI4jQ
  http://jyllands-posten.dk/indland/ECE6612442/danske-helikoptere-forberedes-til-afghanistan/
  https://www.youtube.com/watch?v=_yzWVJYJTD8
  https://www.youtube.com/watch?v=lZ4KovvEpbA

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  Der var også lige denne:

  https://www.youtube.com/watch?v=a399UrP3NU8

 • FC siger:

  Vi har haft dansk piloter på engelske EH101 helikopter i Afghanistan, kan dog ikke finde klippet på youtube i dag

 • Lars Hansen siger:

  Hvem er det mon hr. Krog har talt med i Washington, som kan tages til indtægt for et TTT-bidrag giver lige så meget good will som kamptropper?

  Ud over det må man håbe vi ikke lider totalhavarier eller kamptab blandt heloerne, hvis de skal til Afghanistan, først og fremmest for besætningernes skyld, men også fordi det ville være et tab vi næppe har økonomien til at foretage erstatningsanskaffelser for. Altså mister vi en eller alle de udsendte heloer er det slut med TTT i dansk forsvar, men vi ville kunne tåle tab på de øvrige kapaciteter vi har eller har haft udsendt tidligere.

 • Kristoffer siger:

  Det er sku da genialt at vi her i nedtrapningen af konflikten har mulighed for at afprøve 100% dansk TTT i et ekstremt miljø, men uden at det er ligeså farligt som det var for f.eks. 5 år siden. Så ved vi at det er en kapacitet vi har klar til fremtidige missioner – og shit, det kan jo være at vi lærer noget!!
  Så kan vi jo inkoporere det i nuværende TTP/SOP, og bum, om x år når vi skal i krig igen så er det bare at tage TTT ud af værktøjskassen og sende dem afsted. Juhu!

  PS: Vi skal ha’ flere EH101. Jeg nægter at tro på at det nuværende antal kan støtte en længerevarende udsendelse.

 • B.M. siger:

  Man kunne så ønske sig en stærkere bevæbning end 3 x FN MAG.. Eksempelvis M3M (agter) og 2 x M134D-H

 • Kristoffer siger:

  B.M., der har efter sigende været problemer med M134 hos bl.a. amerikanerne i afghan – noget med at de ikke er så glade for støv 🙂
  Og nu er vi jo LANGTFRA de eneste der bruger FN MAG som helikopter bevæbning 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *