Eurofighter giver den de kommende dage fuld afterburner i arbejdet med at nå ud til den brede befolkning og fortælle budskabet om, at Eurofighter Typhoon-flyet deltager i den danske kampflykonkurrence. Således opstiller den europæiske kampflyproducent tirsdag og onsdag en simulator på Højbro Plads i København kun et stenkast fra Christiansborg.

Nysgerrige københavnere og turister får ikke selv mulighed for at tage plads i cockpittet. Men de kan kigge med over skulderen, når to testpiloter på skift giver den gas. Der er ifølge Eurofighter plads til 30 tilskuere af gangen og arrangementet løber af stablen fra klokken 10 til klokken 17 både tirsdag og onsdag.

Der flyves missioner hver time. Der vil blandt andet blive fløjet missioner, der demonstrerer lufttankning og bombning i Libyen, luftkamp samt opvisningsflyvning i lav højde. Ind imellem vil der være mulighed for at stille spørgsmål til både flyet og konkurrencen. Det vil som udgangspunkt ikke være muligt at prøve simulatoren selv.

Arrangementet kommer få dage efter weekendens folkemøde på Bornholm, hvor tre ud af de fire deltagende flyproducenter var tilstede. Mest synlig var netop Eurofighter, der havde to arrangementer i teltet hos producentens danske pr-firma Advice. Først nytkampfly.dk’s redaktør, der tegnede og fortalte om konkurrencen og kandidaterne torsdag. Og fredag en politisk debat mellem forsvarsordførerne Troels Lund Poulsen (V) og Ole Hækkerup (S). De to var dog på lange stræk så enige, at det snarere blev en debat mellem panelet og et engageret publikum. SAAB, der deltager med sit Gripen-fly, stod bag en enkelt debat om dansk forsvarsindustri og modkøb. En debat hvor kampflyindkøbet naturligt nok fyldte en del.

På søndag er det som nævnt i et tidligere indlæg blevet tid til Flyvevåbnets åbent hus Danish Airshow på Flyvestation Karup. Her vil kandidaterne være massivt tilstede med simulatorer, telte, mock-ups, kuglepenne, kasketter og omkring 10 fly. Nogle på static display og nogle i luften for at lave luftakrobatik. På sidste års Roskilde Airshow var kandidaterne placeret i hver deres hjørne af udstillingsområdet. På Danish Airshow vil de være samlet i et særligt kampflykonkurrence-område. Så kan hr. og fru Danmark selv vælge om de vil bevæge sig ind i området og blive bombarderet med merchandise eller om de vil lade være.

I næste uge vil de to Boeing F-18 Super Hornet-fly, som kommer til Danish Airshow, være klar i Roskilde Lufthavn for at tage vigtige stakeholdere ud på en orienterende bagsædetur.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

9 Comments for this entry

 • jenoghen siger:

  Jeg kom i konspirationstanker og fik følgende ide:

  Nu har Eurofighter opstillet simulator til folket. Norge fik sin Nato generalsekretær ved at købe en dejlig masse F-35. Hvis nu Nicolai Vammen lover at købe nogle overskydende Typhoon. kunne der mon så ikke laves en deal om, at Helle Thorning kunne blive formand for EU kommissionen? Så går kabalen op og også Cameron vil være tilfreds… Any ideas?

 • Henrik siger:

  @jenoghen
  Du er genial, at bytte Helle Thorning for nogle Typhoon, det er da den bedste modkøbsaftale man kan komme op med 😉

 • Ove Aslaug siger:

  Gad godt have været til Folkemøde. Her er et længere referat af Andreas’ indlæg:
  http://www.arbejderen.dk/indland/eks-minister-sælger-kampfly-på-folkemødet

 • Andreas siger:

  @Ove: Det var også rigtig spændende. Der kommer et par indlæg derovre fra i de kommende dage.

  Husk at komme næste år. Her bliver der for alvor gang i kampflydebatten.

 • Esben siger:

  Andreas@, var det en idé at live transmittere debatten online fra næste års Folkemøde på kampfly.dk?

 • Erik Petersen siger:

  Og specielt AK´s udtalelse

  “Hvis de danske politikere afviser Joint Strike Fighter, vil de straks få en telefonopringning fra USA, som gør det klart at: “Det har været meget hyggeligt med lidt konkurrence og at I har kigget lidt på andre kampfly end vores. Men skal vi ikke blive enige om, at nu køber I Joint Strike Fighter.”

  – Hvis vi fortsat ønsker, at USA skal være vores nærmeste allierede, skal vi simpelthen købe deres fly.”

  Kunne ikke være mere enig 🙂

 • D.Staal siger:

  Der er for meget. “Tænk nu hvis USA ikke vil være vores allierede længere” tænkning her.

  For det første. DK er medlem af NATO, så uanset hvad vil DK altid være allieret.

  For det andet. DK har været en af USA´s nærmeste allierede i både den anden krig i Iraq og ISAF´s indsats i Afghanistan, med det højeste (ihvertfald på et tidspunkt) faldne soldater i forhold til indbyggertal.

  For det trejde. DK har købt hvor mange typer jagerfly af amerikanerne? adskillige, samt det nuværende F-16

  Fort det fjerde. DK har lige købt deres nye flåde helikoptere fra amerikanerne.

  For det femte. amerikanerne har en base på dansk territorium.

  DK har allerede vist sin loyalitet overfor USA i mange år.
  Du får det nærmest til at lyde som at DK bliver dette lille forældreløse barn i fremtiden Andreas. Det sker ikke.

  Amerikanerne bliver vel nok irriterede, og kunne vel også finde på at give DK en kold skulder, men det ville ikke vare længe, DK har bevidst sit værd, og de (amerikanerne) har ikke råd til at skubbe sine allierede ud i kulden i fremtiden, med de massive besparelser de skal lave i fremtiden, tværtimod vil man søge mere europæisk hjælp i fremtiden, uanset hvad disse har af udstyr.

  DK skal købe materiel der virker, og som ikke tømmer statskassen.
  Og det eneste amerikanske materiel der virker som de prøver at sælge os er F-18SH.
  Vi kan ikke være tjent med at købe F-35 som det ser ud nu, det er helt enkelt uforsvarligt med de massive problemer som det fly slås med.

 • Lars Jakobsen siger:

  Kunne den skarpe journalist måske tage forbi og følge op på artiklen med et par stemningsbilleder og høre folks reaktion/holdning til at simulatoren er opstillet?

 • Mads Gellert Madsen siger:

  Glæder mig til at læse om simulatoren, nåede desværre ikke selv forbi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *