Intention med lurmærkets administration

Fødevareministeren svarer, at ved den endelige overdragelse af lurmærket 17/1-97 indgår der ingen bestemmelser om markedsføringsgebyr. Fødevareministeren kan ikke vurdere Mejeriforeningens tab, hvis mærket føres tilbage til statens administration.
Claus Iversen
Spørger: Christian H. Hansen (DF)
Fremsat 13/6-02, besvaret 21/6-02.

Spørgsmål: "Mener ministeren, at en opkrævning af markedsføringsgebyr er i overensstemmelse med de intentioner, hvorunder lurmærkets administration er overdraget til Mejeriforeningen, og er det ministerens opfattelse, at Mejeriforeningen ville lide tab, hvis mærket blev taget tilbage til statslig administration, og at en tilbageførsel af mærket derfor ville udløse en ekspropriationserstatning til Mejeriforeningen?"

Begrundelse: Ingen.

Fødevareministerens svar: "I aftalen vedrørende Landbrugsministeriets overdragelse af lurmærket til Danske Mejeriers Fællesorganisation af 18. april 1991 indgår ikke bestemmelser om markedsføringsgebyr. Danske Mejeriers Fællesorganisation ønskede i maj 1992 at stille krav om deltagelse i fælles markedsføringsmæssige foranstaltninger. Det var ministeriets holdning, at dette ikke kunne accepteres, og kravet blev ikke gennemført på dette tidspunkt. I aftale om endelig overdragelse af Lurmærket af 17. januar 1997 indgår ligeledes ikke bestemmelser om markedsføringsgebyr. Efter denne dato er Lurmærket overdraget endeligt til Mejeriforeningen, og Mejeriforeningen har virkning fra 1. april 2002 vedtaget at opkræve en afgift på kr. 3,00 pr. kilo smør fra alle smørproducerende virksomheder, som vil benytte Lurmærket. Det er ikke muligt for Fødevareministeriet at vurdere Mejeriforeningens økonomiske tab, hvis mærket blev taget tilbage til statslig administration. En eventuel lovændring til at statsliggøre Lurmærket igen må umiddelbart betragtes som en ekspropriation af et nu privat mærke. En konsekvens af statsliggørelse vil i øvrigt ifølge Kommissionen være, at Lurmærket derved vil blive åbent også for udenlandske virksomh eder og udenlandsk mælk, som opfylder betingelserne, hvorved det unikke ved lurmærket som et rent dansk mærke vil blive ødelagt."

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00