Hækkerup (S) revser fodnoteårene

I sine erindringer om dansk forsvarspolitik fra Murens fald til Kosovo skriver tidligere forsvarsminister Hans Hækkerup åbent om politik og personer i en af de mest spændende perioder i international sikkerhedspolitik. På samme tid en selvbiografi, et portræt af moderne dansk forsvarspolitik, et indblik i den politiske beslutningsproces og en øjenvidneberetning fra internationale konflikter.

Altinget.dk har indhentet tilladelse fra forfatteren og forlaget til at bringe bogens kapitel om den socialdemokratiske fodnotepolitik i 80'erne.

Ritt var helt blank og udsendte i begyndelsen stærkt venstreorienterede signaler, blandt andet gennem sit medlemskab af Fredsfondens bestyrelse. Senere skiftede hun orientering i takt med, at hun etablerede sig som skyggeudenrigsminister, mens Svends instinkter simpelthen lå forkert og ikke ændrede sig afgørende selv efter Murens fald.

Hans Hækkerup (S)
Tidl.. forsvarsminister om Ritt Bjerregaard og Svend Aukens forståelse for forsvarspolitik
Fakta
"På Skansen - dansk forsvarspolitik fra Murens fald til Kosovo" af Hans Hækkerup. Udkommer i dag. (240 sider, 269 kr., Lindhardt & Ringhof).

Hans Hækkerup (S), født 3. december 1945 på Frederiksberg, søn af fhv. minister Per Hækkerup og tidligere medlem af Folketingets Præsidium Grete Hækkerup. Cand.polit. Folketingsmedlem 1979-81 (Østbanekredsen) og 1984-2000 (Ringstedkredsen). Forsvarsminister i Nyrup-regeringen 1993-2000, FNs generalsekretærs særlige udsending i Kosovo 2001.


Kilde: Folketinget & forlaget
Fra kapitlet: Forsvarsordfører i opposition

Fodnoter og dagsordner
I min første periode som medlem af Folketinget fra 1979 til 1981 var jeg ikke direkte involveret i forsvarspolitikken, men ved et gunstigt bytte blev jeg medlem af Udenrigspolitisk Nævn og fik dermed mulighed for at følge med i den sikkerhedspolitiske diskussion.

Da jeg blev valgt ind i Folketinget igen i januar 1984, blev mit hovedområde energien, hvor jeg var ordfører og Ole Løvig koordinator.

I den periode, hvor jeg havde været ude, havde partiet indledt den såkaldte fodnotepolitik, og jeg ville gerne forsøge at påvirke, hvad der skete, i højere grad end som almindeligt folketingsmedlem.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00