Pillepas på plads

De omstridte medicinattester skal udstedes gratis af apoteket, men der mangler stadig en fælles Schengen-liste, over hvilke stoffer der kræver attest. Sundhedsminister Arne Roligheds (S) ændrede lovforslag blev vedtaget af alle partier, men der var skarp kritik af ministerens håndtering af sagen.
Jon Adelsten
Tre dagen inden Schengen samarbejdet træder i kraft, lykkedes det regeringen at få styr på reglerne for at medbringe medicin på rejser i EU-landene. Sundhedsminister Arne Rolighed fik haste-vedtaget sit ændrede lovforslag med et samlet flertal i Folketinget torsdag. Dermed er reglerne for de omstridte medicinattester, de såkaldte pillepas, endelig på plads:
- Det er det lokale apotek, der skal skrive attesten.
- Attesterne kræves kun for medicin, der indeholder narkotiske stoffer.
- Det er gratis at få udstedt attesterne.

Plan på vej i fire år
Det er reglerne i det nye grænseløse Schengen-samarbejde, der kræver, at borgerne har attester på den medicin, de medbringer på rejser rundt i Schengen-landene. Danmark tiltrådte Schengen-konventionen 10. juni 1997, men først for nylig kom Sundhedsministeriet med en plan. Den lagde oprindelig op til, at attesten skulle udstedes af lægen og godkendes af Sundhedsstyrelsen til en pris af 300 kroner per lægemiddel. Den plan udløste politisk ballade på Christiansborg, og sundhedsministeren måtte præsentere et nyt lovforslag.

Massiv kritik
Selvom alle partier stemte for det nye forslag, fik Sundhedsministeren massiv kritik for sin behandling af sagen af alle Folketingets partier. Det blev blandt fremhævet, at ministeren har skabt unødig forvirring og utryghed ved ikke for længst at have en plan parat. Desuden mangler der fortsat en fælles Schengen-liste over hvilke medicintyper, der kræver en attest. For eksempel kan hostesaft indeholde narkotisk stof i i små mængder, men det er fortsat uklart, hvor meget der skal til, før der kræves attest. Sundhedsministeren lovede Folketinget, at han ville arbejde for ens medicinlister i alle lande, og at kun egentlige narkotiske stoffer vil kræve attest.

Ingen problemer udenfor Schengen
Schengen-samarbejdet træder i kraft på søndag og omfatter foruden Danmark også Belgien, Finland, Frankrig, Grækenland, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge, Portugal, Spanien, Sverige, Tyskland og Østrig. Rejser uden for disse lande kræver ingen attest.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00