Forskellen mellem nuværende forsvarsminister Nicolai Wammen og tidligere forsvarsminister Nick Hækkerups forhold til oppositionen og de to forsvarsministres håndtering af oppositionen blev tegnet knivskarpt op ved to samråd i Folketingets forsvarsudvalg i dag. I dette og dette indlæg beskæftiger vi os med substansen i samrådene, så derfor synes jeg godt vi kan tillade os i det indlæg at gå i ”proces mode”.

I Nick Hækkerups tid som minister endte de fleste samråd i mundhuggerier mellem Hækkerup og Venstres forsvarsordfører Troels Lund Poulsen. Hækkerup brød sig tydeligvis hverken om Poulsen eller om at blive ”grillet” af venstreordføreren og hans kumpaner Gitte Lillelund Bech, Lene Espersen og Marie Krarup. Og han blev let tirret.

Med Nicolai Wammen er sagen en ganske anden. Han virker langt mere imødekommende og med et smil på læben. Han føler slet ikke det ubehag ved at være i samråd, som Hækkerup så ud til at gøre.

Det var ikke kun til samrådene at forholdet mellem Hækkerup og oppositionen på lange stræk var temmelig anstrengt. Det var også i det daglige lovgivningsarbejde og det røg helt i kulkælderen, da regeringen i foråret tromlede L200 om sammenlægningen af Forsvarsministeriet og Forsvarskommandoen igennem.

Wammen arbejder tydeligvis på at klinke skårene og går ”all in” på det projekt. Under et af de to samråd, der begge handlede om Forsvarets EH-101 helikoptere, kritiserede Troels Lund Poulsen Wammen for ikke at have orienteret forsvarsforligskredsen (alle partier undtagen Enhedslisten) om det forlig om motorreparationer, som FMT har indgået med producenten af de fejlramte motorer til EH-101’erne. En sådan kritik havde fået Hækkerup til at ligne en (træt) tordensky og svare igen med et spydigt svar.

Wammen greb den helt anderledes an, da han blandt andet svarede: ”Jeg har et ønske om at forsvarsforligskredsen føler sig godt orienteret”. Han var på nippet til at undskylde den manglede orientering om forliget da han sagde: ”Fremadrettet skal vi blive bedre til at orientere om væsentlige sager”. Og Wammen lagde op til at se på, hvordan man kan finde en balance mellem at forligskredsen føler sig ordenligt orienteret og at Forsvaret kan passe sit daglige arbejde.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *