Bistand strammes op

Der tegner sig en stemning i Folketinget for, at Udenrigsudvalget fremfor generalisterne i Finansudvalget skal behandle de mange ansøgninger om ulands-bistand.

Milliarder af kroner til hundredvis af ulandsprojekter over hele kloden bliver nemlig hvert år blåstemplet af Folketingets finansudvalg, selv om de finanspolitiske ordførere reelt ingen mulighed har for at gennemskue, hvad de egentlig siger ja til.

Alene i 2000 blev der forelagt langt over 100 aktstykker i Finansudvalget om bistand til udviklingslande, og i dette folketingsår har politikerne allerede godkendt 33 aktstykker, der dækker over udgifter på mange hundrede millioner kroner.

SF's udenrigspolitiske ordfører, Jørn Jespersen, mener, at det er på tide, at man ændrer systemet med aktstykker til Finansudvalget om ulandsbistand. »Systemet med aktstykker via Finansudvalget er ikke det mest hensigtsmæssige. Man burde i stedet lade udenrigsudvalget realitetsbehandle de mange projekter,« siger Jørn Jespersen og henviser til, at miljøsager, der for eksempel efterfølgende skal behandles i Miljøministerrådet i EU, bliver forhandlet i Miljøudvalget.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00