EU-rapport frikender uran-ammunition

En rapport udarbejdet af internationale eksperter for EU-kommissionen frikender den omstridte uran-ammunition. Den forarmede uran, som har været brugt i ammunition og bomber i både Kosovo, Bosnien og Golfen, har ingen målbar indflydelse på menneskers helbred, konkluderer rapporten.
Jon Adelsten
En rapport udarbejdet af internationale eksperter for EU-kommissionen frikender den omstridte uran-ammunition. Den forarmede uran, som har været brugt i ammunition og bomber i både Kosovo, Bosnien og Golfen, har ingen målbar indflydelse på menneskers helbred, konkluderer rapporten. Dermed slår de uafhængige eksperter fast, at de leukæmi- og øvrige cancer-tilfælde der har været blandt udsendte NATO og FN soldater, ingen forbindelse har med uran-ammunitionen. Eksperterne vil dog ikke udelukke at uran-ammunitionen sammen med andre giftige eller kræftfremkaldende stoffer, kan medføre en helbredsrisiko, men det fandt denne undersøgelse ingen beviser på.

Cancer og leukæmi risiko meget lav
Eksperterne har undersøgt forskellige strålingsscenarier ved uran-typen, men der har ikke vist sig en effekt i menneskekroppen i form af for eksempel cancer. Det er specielt blod-kræft, leukæmi, som har ramt amerikanske og europæiske veteraner fra Balkan og Golfen. Men eksperternes undersøgelser viser, at uran kun i meget ringe grad ophober sig i blod og benmarv, og derfor er leukæmi risikoen mindre end den almindelige kræft risiko. Undersøgelsen mener også, at strålingsfaren har været meget lav selv ved indtagelse af bestrålede fødevarer, vand og planter.

Miljø-kommissær tilfreds
EUs Miljø-kommissær Margot Wallström, som har bestilt rapporten, vil bruge dens konklusioner i den videre debat om et eventuelt forbud mod ammunitions-typen. - Jeg er taknemmelig for eksperternes hurtige arbejde med rapportens synspunkter. Mine kolleger i Kommissionen og jeg vil tage det med i vores overvejelser om behovet for yderligere handling vedrørende den sundheds- og miljømæssige situation på Balkan. Jeg ser desuden frem til resultaterne fra de andre kompetente organer på området, som FNs miljøprogram, hvis rapport snart kommer, siger Margot Wallström. FN rapporten om uran-ammunition ventes senere i marts og flere NATO-lande undersøger desuden selv udsendt personel og miljøet i Kosovo.

Fem danske kræfttilfælde
I Danmark er der indtil videre fem kræfttilfælde blandt udsendte soldater og politifolk, heraf er to døde. Forsvarets sundhedstjeneste har indtil nu haft over 300 udsendte til undersøgelse, og der er ikke fundet nye kræft-tilfælde iblandt dem. Der er dog stadig ikke noget totalt overblik over de i alt 20.000 soldater, politifolk og nødhjælpsarbejdere, der har været udsendt. Forsvaret har hele tiden påpeget, at der ikke er bevis for en sammenhæng mellem kræfttilfældene og ammunitionstypen. Læs uddrag af EU-rapporten Læs også tidligere artikler på Altinget.dk: SF afkræver Trøjborg svar (06. marts 2001) Trøjborg afviser forbud mod uranholdig ammunition (26. januar 2001) Læs mere om Balkan-syndromet og mistankerne mod uranforstærket ammunition her

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00