Ny udgave om landbrugspolitik

Den nyeste udgave af det samfundsvidenskabelige tidsskrift, Økonomi & Politik, har 63 tætskrevne sider om landbrugspolitik. Det er især EU's landbrugspolitik, der er i fokus, men internationale organisationers indflydelse på landbrugspolitikken berøres også.
Claus Iversen
Økonomi & Politik, der i øvrigt udkom første gang for 75 år siden, giver i denne udgave den europæiske landbrugspolitik et udførligt teoretisk og empirisk eftersyn.

Det er en meget letlæselig og gennemgribende gennemgang af den europæiske landbrugspolitiks udvikling i det 20. århundrede. Man kan bla. læse, at den nuværende beskyttelse af landbrugssektoren har rødder helt tilbage til beskyttelsen mod billig amerikansk korn i 1880. En erkendelse af, at det ikke går længere, synes dog at være på trapperne, men det kniber med handling.

Gennem økonomisk-teoretiske analyser finder man, at der er holdbare argumenter for landbrugsstøtte, men ikke i den grad, som EU praktiserer.

Der kigges også ud over EU's grænser. Selv om handelen med landbrugsvarer kun udgør 4 % af den samlede globale handel med varer og tjenesteydelser, så har landbrugspolitiske spørgsmål altid haft en stor indflydelse på den politiske udvikling i det multilaterale handelssystem. Vi får en gennemgang af Uruguay-runden, der foregik i årene 1986-1994 samt smagsprøver på de problemstillinger som den kommende handelsrunde, Doha-runden, der blev indledt i januar i år, vil løbe ind i.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00