I dag vedtog det schweiziske overhus som ventet landets indkøb af 22 nye Gripen-kampfly af samme version, som den Danmark tilbydes. Med stemmerne 27 for og 17 imod blev forslaget stemt hjem i overhuset, der minder meget om det amerikanske senat. Læs debatten forud for afstemningen her. I sidste uge var forslaget blevet vedtaget i underhuset.

Nu skal overhuset og underhuset stemme om alle lovforslag behnadlet i denne samling ved sæsonafslutningen den 27. september. Herefter sendes lovforslaget så til folkeafstemning, hvis 50.000 schweizere eller otte kantoner ønsker det. Og hvordan fungerer det så? Ja, det har nytkampfly.dk naturligvis undersøgt.

På ch.ch-portalen, der minder lidt om borger.dk, finder vi en meget pædagogisk gennemgang af landets system med folkeafstemninger. Ch.ch skriver:

“The vast majority of laws and legislative acts enter into force uncontested. However, if you disagree with an act of parliament, it is possible to oppose it by launching a referendum.”

Og på søndag skal schweizerne faktisk til stemmeurnerne. Her skal de blandt andet stemme om en liberalisering af tankstationers åbningstider(!).

Hvis man som menig schweizer vil have et lovforslag sendt til folkeafstemning, så handler det om at indsamle og få valideret 50.000 underskrifter inden for 100 dage efter at loven er blevet offentliggjort i Schweiz’ svar på Statstidende. Og husk, at underskrifterne både skal indsamles OG valideres af myndighederne i løbet af 100 dage. Så det er bare med at komme i gang.

Helt konkret gør man således:

1. Create a referendum committee and inform the Federal Chancellery if you so wish, indicating just one contact person. There is no need to mention the number and identity of the persons or organisations concerned. Several referendum committees can be formed to deal with the same law or decree by parliament.

2. Before the contested law or decree is published in the Federal Gazette, the referendum committee prepares the signature lists. Upon request the Federal Chancellery will provide the referendum committee with signature lists. These lists are required to contain certain specific information, for example the exact title of the contested law or decree and the date it was adopted by the Federal Assembly (see below). The committee can, if it so wishes, submit the signature lists to the Federal Chancellery to be checked.

3. Signatures can now be collected. The committee has 100 days following the publication of a legislative act in the Federal Gazette to collect 50,000 signatures, have them validated by the communes and submit them to the Federal Chancellery. As not all the signatures may be valid, it is advisable to collect more than 50,000. It may take some time for the communes to check their validity, so signatures should be collected well in advance of the 100-day deadline.

4. A popular vote is organised if at least 50,000 signatures are declared valid by the Federal Chancellery.

Godt så. Så blev vi alle sammen så meget klogere.

Hvis vi antager at loven bliver publiceret inden for få dage efter den 27. september, så har man frem til dagene lige efter årsskiftet til at få samlet underskrifter ind. Og i 2014 har schweizerne allerede planlagt folkeafstemninger den 9. februar, 18. maj, 28. september og 30. november. Så mon ikke nytkampfly.dk’s valgredaktion skal booke flybilletter til Geneve eller Zürich i dagene op til den 9. februar for at kunne dække valget for jer, kære læsere. Det schweiziske nyhedsbureau Agence Télégraphique Suisse skriver dog, at forslaget sandsynligvis først kommer på stemmesedlen til maj.

Som bekendt viste en meningsmåling fornylig, at 63 procent af schweizerne er imod kampflyindkøbet.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

1 Comment for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *