Trøjborg afviser forbud mod uranholdig ammunition

På trods af at Europarådet netop har vedtaget en resolution om forbud mod uranholdig ammunition, afviser den danske forsvarsminister fortsat et forbud. -Ministeren bør lade tvivlen komme de udsendte soldater og deres familie til gode og ikke til skade, mener venstrefløjen.
Jon Adelsten

Det er interessant at, Jan Trøjborg vender det traditionelle princip, om at tvivlen skal komme ofrene til gode, fuldstændig på hovedet, siger Søren Søndergaard, Enhedslisten, til Altinget.dk.

Forsvarsminister Jan Trøjborg (S) vil ikke tilslutte sig et internationalt forbud mod uranholdig ammunition, så længe der er videnskabelig tvivl om, hvorvidt det er den ammunitionstype, der har givet leukæmi til soldater, der har været udsendt til Balkan og Golfen. Det skriver han fredag i et svar til Enhedslistens Søren Søndergaard. Enhedslisten mener, at ministeren derved lader tvivlen komme de eventuelle ofre til skade.
- Det er interessant at, Jan Trøjborg vender det traditionelle princip, om at tvivlen skal komme ofrene til gode, fuldstændig på hovedet. Han erkender, at der kan være en sammenhæng, for han siger jo, at der ikke er dokumenteret nogen sammenhæng i det nuværende informationsgrundlag, men han siger ikke, at det er dokumenteret, at der ikke er en sammenhæng. Han vil ikke kunne hænges op på det, for han ved det ikke, siger Søren Søndergaard til Altinget.dk.

SFs forsvarsordfører Villy Søvndal forstår heller ikke forsvarsministerens modstand mod et forbud.
- Både socialdemokratiets MEP Torben Lund, Italiens regering og Tysklands udenrigsminister støtter et forbud. Jeg forstår ikke regeringens position på det her område, siger Villy Søvndal.

Fem danske soldater ramt af kræft
Blandt tidligere udsendte danske soldater og politifolk har der indtil nu været fem tilfælde af kræft, hvoraf to er døde. Det drejer sig om to soldater der har fået konstateret leukæmi, en politimand der var udsendt til Balkan er død af lymfekræft og en soldat der både var i golfen og i Kroatien, der er død af kræft i tyktarmen. Der er ikke påvist nogen direkte sammenhæng mellem kræfttilfældene og den uranholdige ammunition. Forsvaret har igangsat en helbredsundersøgelser, men indtil videre har kun 79 ud af 20.000 udsendte meldt sig.

Europarådet vil have forbud
Et flertal af parlamentarikere blandt Europarådets 43 medlemslande har netop vedtaget et øjeblikkeligt stop for al produktion, opbevaring og anvendelse af uranholdig ammunition, med stor opbakning.
- Den gennemgående argumentation var netop, at tvivlen skal komme de eventuelle ofre til gode. Hvis undersøgelserne frikender ammunitionen, så kan vi snakke om det igen, siger Søren Søndergaard der var delegeret ved Europarådets møde.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00