Som foromtalt, så handlede norske NRK’s dokumentarprogram Brennpunkt tirsdag aften om Norges køb af F-35 Joint Strike Fighter-kampfly. Programmet var skruet sammen efter præcis samme opskrift, som er blevet brugt i lignende udsendelser i Italien, Australien og Canada. Konklusionerne om, at flyet er en hundedyr fiasko, og at det hele er en USA-styret konspiration til gavn for forsvarsindustrien og Lockheed Martin, var som i de andre landes programmer givet på forhånd.

Med et bagtæppe af lækre billeder af fly i luften og underlægningsmusik Top Gun-style gik det norske program efter omtrent samme manuskript som de andre udsendelser. En vært, der var mere i billedet end både fly og eksperter, guidede os behændigt gennem programmet, hvor eksperter som Pierre Sprey og Winslow Wheeler naturligvis bashede F-35 flyet. Præcis som de har gjort i de andre landes udsendelser.

Programmet hev også gamle nyhedsklip frem med blandt andet den norske statsminister, der roser F-35 flyet og kalder det, det billigste fly. Igen præcis samme fremgangsmåde som i de andre lande.

Den primære skurk i programmet var Norges forsvarsminister, der løbende undervejs i programmet skulle forholde sig til de ting, der kom frem.

Omkring 25 minutter af den time lange norske udsendelse bestod faktisk af den canadiske udsendelse om JSF.

Brennpunkt trækker uden tvivl nogle interessante pointer frem. Men man kan ikke lade være med at tænke, at udsendelsen måske kommer en postgang for sent. For et flertal i det norske Storting har allerede besluttet at købe flyet.

Brennpunkt fremhæver den store debat, som F-35 indkøbet blandt andet har afstedkommet i Canada, Holland og Australien. Men i Norge har der ikke været nogen debat om F-35 købet, påstår Brennpunkt, der åbenbart har glemt den massive debat, som der var i Norge op til typevalget i 2008.

Programmet lader også en central kilde slippe afsted med direkte usande oplysninger. Det tidligere medlem af Stortinget for Fremskridtspartiet og medlem af forsvarsudvalget, Per Ove Width, siger blandt andet, at flyet ikke er på vingerne – hvorefter Brennpunkt viser billeder af adskillige flyvende F-35’ere. Billeder, der i øvrigt skyder programmets titel ”Verdens dyreste papirfly” ned. For billederne viser jo netop, at der ikke længere er tale om et papirfly. Et fly, der stadig har sit at slås med (for at sige det mildt), men et flyvende fly. Det er det.

Per Ove Width siger desuden, at man, da typevalget skulle træffes, kun sad med én leverandør – Lockheed Martin og deres F-35 Joint Strike Fighter kampfly. Men tidligere i programmet har vi netop set, da statsminister Jens Stoltenberg i 2008 holdt pressemøde og bekendtgjorde, at F-35 havde vundet og Gripen tabt.

Der kommer ikke meget nyt frem i den norske udsendelse. Men vi får den norske vinkel på sagen og de norske politikere på banen. Det er dog primært oppositionspolitikere, som kører ”Ja, hvad sagde vi!”-stilen.

Nu venter vi blot spændt på, hvornår DR laver en JSF-kritisk dokumentar efter præcis samme manuskript som i de andre lande.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

4 Comments for this entry

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *