DK som afsætningsland for pesticider

Ministeren forholder sig ikke til spørgsmålet. Det siger Jørn Jespersen til FødevareTinget. Han mener, at risikoen for at blive opdaget er halveret. Når myndighederne fremover kun yder den halve indsats, så vil der være tilbøjelighed til, at udenlandske producenter i højere grad sender frugter til Danmark med pesticidrester, da risikoen for at blive opdaget er blevet mindre.
Claus Iversen
Spørger: Jørn Jespersen (SF)
Fremsat 8/3-02, besvaret 19/3-02.
Spørgsmål: § 20, nr. 1309: "Vil ministeren redegøre for, hvordan man vil sikre, at Danmark ikke fremover vil blive benyttet som afsætningsland for det frugt og grønt, der har flest pesticidrester?"
Begrundelse: "Ifølge Jørgen Højmark Jensen, fødevaredirektør i fødevareregion København, vil de nye besparelser på fødevareområdet betyde, at der fremover skal undersøges 20 pct. færre produkter for indhold af tilsætningsstoffer, jf. artikel i B.T. fra 28. februar 2002. Der henvises tillige til begrundelsen for spørgsmål nr. S 1308."

Ministerens svar: Fødevarelovgivningen i EU og i Danmark tillader restindhold af pesticider, der ikke overskrider de gældende grænseværdier.

Det er fødevareproducenternes ansvar, at de produkter, der importeres og markedsføres, overholder den gældende lovgivning. Importører af frugt og grønt skal derfor gennem deres egenkontrol sikre, at reglerne bliver overholdt. Fødevareregionerne fører tilsyn med, at importørerne lever op til deres ansvar. Som en støtte til tilsynet udtages der stikprøver til kemisk analyse.

Det kan oplyses, at i 1999 blev der i EU medlemslandene samt Norge gennemsnitligt udtaget 2,7 offentlige kontrolprøver pr. 10.000 indbygger. I Sverige blev der taget 3,4 offentlige kontrolprøver pr. 10.000 indbyggere. I Danmark udgjorde prøveantallet 4,3 pr. 10.000 indbygger. Den danske kontrol vil efter besparelserne i 2002 ligge over gennemsnittet på 2,7.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00