No win situation
Claus Iversen
Ingen forfatter
Ingen forfatter
De fleste er enige om, at ruten ministeren har lagt er den eneste rigtige. Spørgsmålet er bare, om man på nuværende tidspunkt har fået den asfalteret, så den er brugbar og effektiv.
Kernen i det hele er fødevarevirksomhedernes egenkontrol. Det er denne fødevareministeren gerne vil fremme og forbedre, hvilket også er det eneste rigtige at gøre, for uanset hvor mange kontrolprøver fødevareregionerne tager, i dag 74.000 prøver om året, hvilket nedsættes til 52.500, så kan det aldrig være en effektiv måde at kontrollere på. De 74.000 mikrobiologiske analyser om året svarer til mindre end 0.001 promille i forhold til de stykker mad, danskerne indtager om året. Det har derfor ikke den store betydning, at antallet sættes ned til 52.500 om året.
Hvis alle virksomheder inden for fødevarebranchen og alle detailforhandlerne derimod havde en effektiv egenkontrol, snakker vi pludselig om et kvantespring mod bedre fødevaresikkerhed. Problemet er bare, at der i dag kun er 2.5 % ud af 41.500 detailforhandlere, som rent faktisk har en effektiv egenkontrol. Eller sagt på en anden måde, der er altså 97.5 % af detailforhandlere, som ikke har en godkendt og effektiv egenkontrol. Derudover kan der sættes spørgsmålstegn ved, om det overhovedet er realistisk for alle detailforhandlere at oparbejde et effektivt egenkontrolsystem, uden det bliver for kostbart, og uden der går for meget bureaukrati i det.