Den rette boltpistol

null
Claus Iversen
Spørger: Christian H. Hansen (DF)
Fremsat 21/2-02, besvaret 5/3-02
Spørgsmål: § 20, nr.1052: "Kan ministeren oplyse, om der er fulgt op på skrivelsen fra det Veterinære Sundhedsråds udtalelse fra september 2001, om slagtning af dyr, hvor der ved slagtningen anvendes boltpistol og trykluftspistol?"
Begrundelse: "Det Veterinære Sundhedsråd fremkom i september 2001 med anbefalinger i forbindelse med slagtning af dyr, hvor der ved slagtningen anvendes boltpistol og trykluftspistol.

Det er den almindelige opfattelse, at korrekt anvendelse af de to nævnte pistoler forudsætter, at der an-vendes pistoler af rigtig størrelse eller med det rigtige lufttryk.

For eksempel har det i praksis vist sig, at et tryk på kun 9 bar er for lille og alene ”besvimede” dyret med kraniebrud uden hjernelæsion. Det betød, at nogle dyr vågnede ved halsoverskæringen og hang opkædet med øjenreflekser og højlydt respirations bevægelser. Det er den almindelige opfattelse, at trykket skal være mindst 12 bar for at dyret ikke vågner under slagtningen.

Det er spørgerens opfattelse, at der naturligvis skal anvendes det rigtige værktøj ved slagtningen, så dyret ikke på nogen måde lider ved slagtningen. Spørgeren er derfor interesseret i om der er fulgt op på anbefalingen fra det Veterinære Sundhedsråd."

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00