Så kom et nyt forsvarsforlig på plads. Jeg hæfter mig naturligvis ved denne ene sætning allernederst i teksten:

“Processen med at vælge kampfly genopstartes”

Det vidste vi jo godt, men nu er det officielt og de gode folk i Projektkontor Nyt Kampfly kan godt begynde at spidse blyanterne.

Lige så interessant er den formulering:

“Der gennemføres en omfattende analyse af forsvarets fremtidige opgaveløsning i Arktis, og der udføres forsøg med overvågning af det arktiske område med eksempelvis satellitter og ubemandede fly. Der er afsat 120 mio. kr. årligt fra 2015 til at følge op på analysens resultater.”

Men hvad nu hvis analysen viser, at ubemandede fly forslår som en skrædder i helvede og er alt for dyre? Man vil lave en analyse af behovene og hvad det vil kræve af kapaciteter, men man har allerede besluttet at forsøge sig med UAV’er. Hænger ikke helt sammen.

Desuden hæfter jeg mig ved, at man endelige langt om længe har besluttet at sammenlægge de to specialstyrker. Virker som om nogen har læst de briefs som en major på Forsvarsakademiet har skrevet på det seneste 🙂

Og så får vi en værnsfælles task force til humanitære indsatser. Interessant. Tydeligvis et radikalt fingeraftryk.

Måske noget af det, der skulle til for at sluge, at afskaffelsen af værnepligten blev skyllet ud med badevandet og at det endte med en symbolsk reduktion. Skuffende for os, der gerne havde set ressourcerne anvendt på materiel frem for til at drive en statslig opdragelsesanstalt.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

5 Comments for this entry

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  Men det ser HELDIGVIS ikke ud til at de 2 operative kommandoer fra hhv SVN og FLV bliver sammenlagt med den ikke specielt operative kommando i hæren – til en værnsfælles operativ kommando. Den tanke kunne kun lægfolk støtte (og evt nuværende FC). FTK og SOK har dagligt operativ kontrol med enheder. HOK derimod opstiller og uddanner, men fører ikke daglig operativ kontrol med styrker. Der er vidt forskellige krav og faglige kulturer. Der er værnsfælles forsvarsstab, materiel kommando, og personeladministration + evt andet, men ikke det operative – det ville være ødelæggende.

 • Kim siger:

  Korrekt Lars!

  Jeg mener hæren, det er jo dem der bliver uddannet ved zoologisk have!

  Flyvevåbnet, de har kun vaner ( ca. 100 års eksistens )

  Flåden derimod, de har traditioner.

 • Christian siger:

  Mht. Specialstyrker så læser jeg teksten som at der fortsat vil være et Jægerkorps og et Frømandskorps. De vil være under en fælles kommando- og kontrolstruktur, så de ikke længere er spredt ud på SOK og HOK. Man vil så overveje om der vil være fordele i at de også er fysisk placeret samme sted.

 • Klaus siger:

  Hvis jægere og frømænd skal samles, hvor skal det så ske? Efter sigende er Kongsøre fredet fordi kronprinsen blev så glad for stedet da han var i dragten.

 • stefan ekblad siger:

  Man tycker lite synd om er Danskar… Det finns så många bra flygplan (exempelvis Eurofighter och Rafale, jag nämner inte Gripen… den är ju Svensk). Men ni MÅSTE ju köpa från USA och ni anar lika bra som jag, att JSF aldrig kommer att bli bra, tiden har gått. Och F18 är underlägset allt Ryssland kan hota er med, “Raptor” får ni inte köpa, ens om ni haft råd..
  Ni kommer att köpa F18 “super hornet” (låter som något från en Peter Sellers film …)och hoppas att någon annan tar hand om ert jaktförsvar..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *