Hjemmehjælpen svigter ældre

Kommunerne bryder for ofte loven og aflyser hjemmehjælp, som ældre er berettigede til. Nu vil socialministeren sikre, at de ældre får erstatning for aflyste timer. Det vil koste kommunerne over 200 mio. kr.
En landsdækkende undersøgelse, som Socialministeriet har foretaget op til regeringens ældrepakke, viser at mange ældre ikke får den hjemmehjælp de er berettiget til fra kommunerne.

Derfor kræver socialministeren nu, at kommunerne skal følge lovens bogstav og erstatte hver eneste aflyste hjemmehjælpstime. Det forventes at koste kommunerne langt over 200 mio. kr. i år og næste år. Sker det ikke, truer Henriette Kjær med økonomiske sanktioner. »Det er helt afgørende, at kommunerne nu bliver bedre til det her. Nu skal de altså give fuld erstatning. Det skal de jo egentlig allerede gøre i dag – men mange gør det bare ikke. Det er fuldstændig utilstedeligt med alle de mange tilfælde, hvor en hjemmehjælper – som afløser for en syg kollega – bare lige stikker hovedet ind ad døren for at sikre sig, at alt er okay,« siger Henriette Kjær.

I Lovforslaget, som skal sikre de ældres frie valg af leverandør af hjemmehjælp, fremgår det, at erstatningstimer i år vil koste kommunerne 81 mio. kr. – og næste år 162 mio. kr. Samtidig skal kommunerne sørge for, at private leverandører kan håndtere f.eks. sygdom og ferie, så de ældre borgere ikke kommer til at lide under det i form af aflyste timer. Næstformand og kommende formand i Kommunernes Landsforening (KL), Ejgil W. Rasmussen (V), er generelt godt tilfreds med det frie valg. Men han mener ikke, at problemet med aflyste timer er så stort. »Vi lever generelt meget godt op til kravene. Vi har tidligere undersøgt problemets omfang – og det viste sig, at i hovedparten af sagerne skyldtes aflysningerne de ældre selv,« siger han.

Berlingske Tidende den 28. februar

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00