Kampfly-kontor på USA-tur

5. november 2012

Forsvarsminister Nick Hækkerup har endnu ikke udsendt en officiel pressemeddelelse, som ophæver Gitte Lillelund Bechs meddelelse fra marts 2010 om at sætte kampflykonkurrencen på pause. Dermed er konkurrencen ikke officielt genoptaget.

Men ifølge nytkampfly.dk’s altid velorienterede kilder, så rejser Projektkontor Nyt Kampfly i Forsvarskommandoen i de kommende dage til USA for at snakke med de to deltagende producenter, Boeing og Lockheed Martin, JSF-programkontoret og andre relevante parter.

Der er tale om et høflighedsvisit og ikke egentlige forhandlinger. Formålet er først og fremmest at få sat ansigter på hinanden. I spidsen er projektkontorets nye chef, der eftersigende er tidligere adjudant for forsvarschefen og embedsmand i Forsvarsministeriets 4. kontor, der har ansvar for materielindkøb.

Nytkampfly.dk har lagt billet ind på et interview med den nye chef. Her bliver det blandt andet interessant at høre om den nye evalueringsmodel, som man eftersigende har i tankerne at anvende. Ja, det bliver i det helt taget godt at komme i gang igen.

image

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

10 Comments for this entry

 • QA siger:

  Hej lige som jeg skrev på helikoptersiden vil det også på kampflysagen være interessant at høre status i hvordan industrisamarbejdskravet opfyldes hos de mulige leverandører og hvordan JSF leverandøren planlægger at indrage dansk industri.

 • Someone siger:

  @QA
  De planlægger at anvende varm luft og tomme ringbind, for at inddrage dansk industri;-). Måske man kan komme frem til samme konklusion som FSi i Norge gjorde i 2008:

  (h)ttp://www.jsfnieuws.nl/wp-content/JSF14_NORWAY_FSI.pdf

 • USA experten siger:

  Det lyder spændende, men er det virkelig en god forretning for Danmark at gøre det?

 • Jorgen N siger:

  mit første kommentar – jeg har været på udkig i modkøb, og der synes at være en arguement at det er ulovligt?

  http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/docs/defence/more_on_defence_procurement_en.pdf

  er dette en bommert fra regeringen?

 • Martin siger:

  Ikke Helt: Der et et Europæisk ønske om, at gøre det ulovligt. Et ønske der ikke deles af de mindre lande hvis industrier ikke modtager enorme subsidier fra deres respektive regeringer. De store lande med store industrier vil helst undgå, at arbejde med modkøb. Men der er ikke en decideret lov imod det – endnu. Kommissionen fortolker noget tekst og må derfra lægge sag an ved domstolene. Først derefter får vi skabt præcedens der fortæller om det er lovligt eller ej. Det tager lang tid.

 • Martin siger:

  PS : I øvrigt kan man påkalde sig undtagelser…. 🙂

 • Jorgen N siger:

  hvis det var ulovligt? vil det forsinke få udstyr?

 • Martin siger:

  Det er en teoretisk diskussion, men hvis jeg forstår dit spørgsmål ret; så vil jeg sige nej. Først og fremmest, hvis det var ulovligt så ville man vel ikke lave krav om industrisamarbejde (medmindre man påkalder sig undtagelser, fravalgte EU lov og indkøbte efter dansk lov i stedet).

  Men for at følge dit eksempel, så vil den juridiske tvist sandsynligvis blive løst uafhængigt af udstyrs leverancer. Altså ikke forsinke.

  Desuden står der i de danske regler, at industrisamarbejde ikke må forsinke/forhindre leverancer til forsvaret hvis det gælder rigets sikkerhed. Det sidste er naturligvis en fortolkningssag.

 • Jorgen N siger:

  Du er korrekte til en vis grad, står der i de danske reglerat modkøb ikke må forsinke/forhindre leverancer til forsvaret hvis det gælder rigets sikkerhed. Så forhåbentlig ingen forsinkelse!

  Dog jeg tror ikke vi kan fravælge EU lov og køb efter dansk lov i stedet. Der skal være regler, vi skal følge?

 • Lars-Henrik Arvedsen siger:

  Er det normale ikke, at man gør forskel på civilt udstyr / anskaffelser og militært udstyr –
  Altså med andre ord ENDNU ikke har fået de gamle regler lavet om.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *