Usikker fremtid for hjemmeservicefirmaer

Regeringen lægger op til, at ældre frit skal kunne vælge mellem offentlige og private udbydere på hjemmeplejeområdet, men valgmulighederne vil reelt være begrænsede, siger formand for Danske Hjemmeservicevirksomheders Brancheforening, DHB, Torben Mørch.
Mange af de private hjemmeservicevirksomheder vil være væk, når det frie valg træder i kraft i efteråret. Det vurderer Dansk Handel og Service og Danske Hjemmeservicevirksomheders Brancheforening, DHB.

I dag er et lovforslag om ændring af hjemmeserviceordningen til anden behandling i Folketinget, og allerede 20. marts er det planen at ramme hjemmeserviceordningen af omfattende besparelser. Blandt andet sænkes tilskuddet til rengøring fra 50 til 40 pct., og den pludselige prisstigning vil hovedparten af kunderne ikke betale, vurderer formanden for DHB, Torben Mørch.

»Fristelsen til at benytte sig af sort arbejde vil være for stor, når tilskuddet falder, og derfor forsvinder kunderne. Når kunderne forsvinder, må virksomhederne afskedige medarbejdere eller lukke. Regeringen skyder sig selv i foden, når den svækker en oplagt samarbejdspartner til at varetage de opgaver, som hjemmeplejen har i dag,« siger Torben Mørch.

Han mener, at kun store virksomheder som ISS vil være tilbage til at byde på opgaverne, hvorfor det offentlige monopol på rengøring vil blive flyttet over på et privat. I stedet for at skære 10 procentpoint af tilskuddet på én gang foreslår DHB en overgangsordning, som over en periode på tre år sænker den offentlige støtte til 40 pct. På den måde ville hjemmeservicevirksomhederne nå at komme ind på markedet, når det frie valg træder i kraft, og det ville give dem en mulighed for at overleve på trods af lavere tilskud.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00