IT-redegørelse til debat i Folketinget

Sara Holt

Vi foreslår, at der genoprettes en hjemme-PC-ordning, hvor virksomheden dækker en del af omkostningerne. Det er vigtigt, at der er stor udbredelse af IT og brug af internet i befolkningen, siger Kristian Jensen, Venstre.

Flere skal på nettet og der skal bredbånd til alle. Så meget var der enighed om, da Folketinget onsdag diskuterede Forskningsminister Birte Weiss' netværksredegørelse "Et net af muligheder". Regeringens planer om, at gøre Danmark til et førende netværkssamfund, bliver generelt godt modtaget af Folketingets partier, men der er lang vej at gå, lyder det fra blandt andre Venstres IT-ordfører Kristian Jensen.

Det offentlige skal lede vejen
Han mener ligesom ministeren, at offentlige myndigheder skal være dynamo på området. Derfor beklager han, at 15 procent af kommunerne stadig ikke var på nettet 1. november 2000, og mange af dem, der var, kunne slet ikke udnytte nettet.
- Det skal gøres bedre, siger han.
- Blandt fordelene ved IT-samfundet er, at det giver brugerne større frihed til at indrette hverdagen, som enhver måtte ønske, på så at sige alle områder. Det sikrer også borgerne større muligheder for at kikke politikerne over skulderen, både lokalt i kommunen og på landsbasis. IT øger den enkeltes viden og forbedrer kommunikationen.
- Men der kan være problemer med at sikre brevhemmeligheden med digital signatur, og der er en risiko for overvågning. De problemer må vi arbejde med, understreger han.

Flere skal på nettet
Opgaven er at bevæge sig fra visionerne og over til virkeligheden, lyder det fra venstres IT-ordfører.
- Danmark er sammen med en mængde andre lande på en delt 5-plads, overgået af de andre nordiske lande. Så der er brug for konkrete tiltag.
- Venstre var modstander af, at regeringen d. 1. januar trak tæppet væk under hjemme-PC-ordningen. Vi foreslår, at der genoprettes en hjemme-PC-ordning, hvor virksomheden dækker en del af omkostningerne. Det er vigtigt, at der er stor udbredelse af IT og brug af internet i befolkningen. I dag er situationen, at 60 procent af arbejderne ikke er på internettet, og 69 procent af de ufaglærte kender endog ikke eller har nogensinde brugt internettet. Det er også vigtigt, at studerende får ret til at gå til eksamen med brug af pc'er.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00